madelenejonsall

Välkomna hit! Jag som skriver heter Madelene och är 28 år. Snart är det dags för mig att bli fru Rafner <3 Här bloggas det om livet som mamma till världens finaste Lion, att bli mamma är det bästa som hänt mig! Det kommer också skrivas om en hel del matlagning och bakning eftersom det görs så fort jag får tid. Jag kommer dela med mig av våra dagar och ljuspunkterna i mitt liv. Trevlig läsning!

Minipajer

Publicerad 2012-11-26 17:18:23 i Efterrättspajer, Mat och bak,

Älskar fika i miniformat så orkar man flera stycken. Jag och min älskling hade inga problem att klämma i oss en av varje smak..
 
Sockerdeg en stor paj eller 12 små
 
200grader varmluft:
 
125g kallt smör
2 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
ev. 2 msk kakao
 
Tärna det kalla smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna till en smulig blandning.
 
Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg men överarbeta den inte för då aktiveras glutenet i mjölet och degen kommer dra ihop sig i ugnen.
 
Lägg degen i plast och låt vila i kylen en timme.
 
Ta ut degen och kavla degen. Fodra dina pajformar och nagga botten med en gaffel.
 
Sätt in formarna i frysen en timme och sätt ugnen på 200grader.
 
Lägg aluminiumfolie i formarna och fyll med torkade ärtor så kanterna håller sig på plats i ugnen.
 
Grädda pajformerna ca 10 min, ta ut dem och ta bort folien med ärtorna. Är pajerna inte knapriga och gyllene så stoppa in formarna några minuter till utan folie.
 
 
Fyllningar:
 
Vitchokladganache
 
100g vit choklad
1/2 dl grädde
ev. smaksättning som saffran, vanilj eller limecest.
 
Mörk chokladganache
 
100g mörk choklad
3/4 dl grädde
1msk smör och lite vaniljpulver
ev. smaksättning som kardemumma, lakritspulver eller apelsincest.
 
Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke av metall eller glas. Koka upp grädden (ev med vanilj, kardemumma eller saffran) och häll den över chokladen (och ev. smöret eller cesten från citrus), rör tills all choklad smält och låt den svalna något innan du häller den i pajskalen.
 
Dekorera med kanderade nötter, apelsinfiléer eller halloncoulis.
 


 
Lakritskolafyllning (från boken lakrits, mint och choklad)
 
225g smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk lakritspulver
 
Blanda alla ingredienser utom lakrits och vanilj.
 
Koka försiktigt till kolan når en temperatur på 120grader. Rör då och då så det inte bränner fast!
 
Tillsätt lakrits och vanilj och häll upp kolan i skalen och låt svalna.
 
Om du vill kan du ha en chokladganache över då pajen svalnat men den är grymt god precis som den är!
 
Muuuums!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madelene Jonsäll

Jag är en 26årig mamma som ursprungligen kommer från de djupa skogarna i hälsningland. Kärleken och livet har sedan lett mig till Stockholm och nu bor vi i en härlig kuststad i Norge. Jag läser just nu till lågstadielärare på distans och siktar sedan på att läsa vidare till speciallärare eller talpedagog. Förutom att umgås med min underbara familj och våra fina vänner så älskar jag att laga mat och baka. När tiden finns så plöjer jag gärna böcker eller pysslar.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela