madelenejonsall

Välkomna hit! Jag som skriver heter Madelene och är 28 år. Snart är det dags för mig att bli fru Rafner <3 Här bloggas det om livet som mamma till världens finaste Lion, att bli mamma är det bästa som hänt mig! Det kommer också skrivas om en hel del matlagning och bakning eftersom det görs så fort jag får tid. Jag kommer dela med mig av våra dagar och ljuspunkterna i mitt liv. Trevlig läsning!

Shopping shopping

Publicerad 2012-08-31 16:58:22 i Dagbok,

Oj vad jag har shoppat den senaste veckan, så kul! Både jag och Lion har fyllt upp garderoberna inför hösten. Lion har förutom vagn, nya skor, vantar och strumpor fått en hel del fina kläder.
 



Tänk att man kan bli så glad av lite shopping? Hårinpackningar från kerastase är också hemklickade så nu känns det riktigt bra!
 
Hoppas ni får en fantastisk fredagkväll, kram

Älskar marken där jag går

Publicerad 2012-08-31 16:47:29 i Dagbok,

Vilken underbar känsla det är att vakna upp i Edsbyn. En by där jag känner mig trygg, välkommen och hemma. Sedan jag flyttat härifrån uppskattar jag allt det där jag inte såg då detta var vardag för mig. Norge kan slänga sig i väggen i jämförelse!
 
I onsdags hade vi en sånn där dag jag håller varmt om hjärtat och kommer plocka fram under mindre trevliga (och kallare) dagar under hösten/vintern.
 
För det första så hade mamma och pappa lånat en cykelstol och hjälm av faster Annbritt, gissa om det var någon som gillade det?
 
 
Cykelturen gick till lekparken där vi både hann leka, äta smarrig picknick från Café Rost tillsammans med mormor och lite plaskande i bäcken.
 


Sedan cyklade vi hem efter gamla landsvägen, så ljuvligt vackert i den här ladan friade Daniel till mig och vi utbytte vår första kyss!





Inte nog med allt detta mys för då lillkillen sovit sin middag for vi upp till fäbodvallen och plockade massor med bär och smarriga kantareller (är så underbart att slippa oroa sig för äckelfästingar).
 




Efter den härliga turen hann vi dessutom kolla på crusing i Edsbyn där det fanns massor med motorcyklar. Gissa om lillkillen gillade det? Av våra härliga kantareller blev det en härlig omelett fylld med västerbotten och gräddstuvade kantareller.


Det här kan vara mitt längsta inlägg någonsin och ändå har jag mer att visa och berätta men det får bli senare. Ikväll kommer lite underbara släktingar på besök för att umgås och mysa lite, kul! Älskar det här livet när det alltid finns någon att våldsgästa och hälsa på när mina föräldrar jobbar och har annat för sig.
Kram till er
 
 
 

Söndag - Tisdag

Publicerad 2012-08-31 12:03:00 i Dagbok,

Nu är vi i Edsbyn efter några härliga dagar i Stockholm. Jag har så många blogginlägg i huvudet och har VERKLIGEN velat blogga men med kursstart och resande så har tiden inte funnits. Nu vet jag knappt var jag ska börja!
 
Men varför inte börja där vi slutade?
 
I söndags var vi smått bakis och skakis både jag och Daniel så då var det skönt med barnvakt och till kvällen vankades det underbara smålandskräftor. Oj va gott! 4 kg smällde vi i oss på sex vuxna utan någon större ansträngning.
 
 
Vi hann också med ett besök på vackra äppelfabriken och även om regnet vräkte ned så blev det en härlig fikastund och ett av sommarens måsten bockades av.
 
 
På måndagen hann vi med middag hos goda vänner från mammagruppen och en tur på tu man hand till Brommablocks där vi bland annat köpte en ny vagn att ha i Edsbyn. Vi är så nöjda! Bria Racer heter den för den som är intresserad. Jag ville sååå gärna ha en grön men tanten i affären och Daniel övertygade mig att det inte var värt att ta en med svängbara hjul om jag ville köra den på grusvägar och snö som det ofta är i Edsbyn... På vår vagn var det någon veckas leveranstid så det fick bli en svart!
 
 
Tisdag så hade jag en härlig dag i stan då jag träffade mina kära kollegor på Ekoaffären och sprang (ja bokstavligen) runt i stan för att hinna hitta muggar till mamma och besöka dagens måsten Laduree (mums vilken doft därinne) och Geggamojaaffären (som var en stor besvikelse, pytteliten).
 
De här muggarna valde jag till min kära mamma, sååå fina. Blev inte mindre sugen på att samla på mig Matteustallrikarna och fler skålar då jag besökte både NK och PUB.
 
Så fick mamma lite te och den här underbara handtvålen av oss. Är den inte löjligt snygg?
 
 
 
 

Lyx

Publicerad 2012-08-26 21:11:09 i Dagbok,

Oj vilken underbar lyx det var att umgås med våra vuxna vänner över alldeles underbar mat på bröllopet igår! Verkligen en lyckad dag, vackert väder, glada människor, kärlek och fina vänner.
 
Hade det verkligen jätteskoj och när klockan närmade sig elva och min hämtning kom för att åka hem och lägga Lion så kändes det verkligen som dagen bara flygit förbi!
 
 
Men att se Lions blick och att natta honom när man kom hem värmde verkligen hjärtat även om han hade haft en helt fantastisk dag med mycket bus tillsammans med sin farmor och farfar.
 
Desserten var helt underbar, ska absolut försöka mig på en egen variant av den även om all mat var väldigt god. Tyvärr var jag inte där och fick smaka eller se tårtan och Daniel missade att ta ett foto av den.
 
Hoppas er helg varit kanon. Imorgon är det tillbaka till verkligheten då skolan sätter igång. Första seminariet redan på tisdag så jag har hunnit läsa lite idag, känns skönt att vara igång igen!
 
 

Bröllopsdax

Publicerad 2012-08-25 12:47:35 i Dagbok,

Räkna med att det blir trögt på bloggen några dagar nu när jag inte har tillgång till min dator men tänkte titta in och tala om att resan hit gick kanoners och att vi mår bara bra. Blir bortskämda med god mat och barnvakt.
 
Vi har just gjort oss i ordning för att åka på bröllop och umgås med våra fina vänner igen, oj vad längesen! Ska bli skoj att prata ikapp och det är ju alltid underbart att få gå på bröllop med all kärlek som flödar :D
 
Igår fick jag en fästing på armen när jag och Daniel var ute på kantarelljakt så hela natten har jag inbillat mig att jag känner de vidriga krypen på min kropp! Blääääää. Mackorna var väldigt goda men ingen mer svamptur för mig innan vi kommer till Edsbyns fästingfria skogar.
 
Nu är Lion på lite risigt humör där nere så det är bäst jag går och räddar upp situationen!
 
Ha en ljuvlig helg så hörs vi snart igen. Kramar

Intensiv dag

Publicerad 2012-08-23 23:28:10 i Dagbok,

Dagen började med en väldigt lång sovmorgon och jag vaknade helt utsövd innan lillkillen och det var bara sååå skönt!
 
Pappan gick på semester idag kring lunch så då for vi till djurparken som var alldeles folktom. Så rogivande!
 
 
Det var väldigt mysigt, Lion fick se sina sssch (ormar) och leka i ministaden vilket vi inte hunnit med förut innan djurparken stängde och det var dags för honom att sova middag och föräldrarna att få mat. Vi åkte till härliga Smag och behag i fina staden Grimstad där vi åt en varsin sparrisrisotto, mmm!
 
 
Nu springer vi omkring som yra höns och packar. Upp tidigt imorgon och mot flygplatsen, hurra!
 
Sverige nu kommer vi :D Sthlm, Stenhamra, Edsbyn, Gävle, Falun, Alfta och Göteborg står på schemat.
 
Jag hör förhoppningsvis av mig imorgon, kramar

Kryddblandning

Publicerad 2012-08-22 18:52:03 i Mat och bak,

Okey så nu är kryddblandningen gjord MEN den doftar misstänkt mycket gulasch vilket gör att jag drar slutsatsen att jag skulle använt spiskummin och inte vanlig kummin.. Typiskt!
 
Är det någon som har tips på hur man maler kryddor smidigt? Det var minst sagt svettigt att stöta allt som inte maldes i mixern med mortel.. ;)
 
Det ser bra ut iallafall. Ska komma på ett användningsområde till denna kryddbladning med, lär ju passa till gulashen om inte annat?
 
 
Här är receptet om någon vill prova:
 
30 curryblad
15 kardemummakapslar
10g hel spiskummin
10g hel fänkål
15g hel svartpeppar
10g Korianderfrö
 
Rostas ca 4 min på nästan högsta värmen, tillsätt 100g chiliflakes och rosta en minut till.
 
Ta av från plattan och tillsätt 15g gurkmeja och låt sedan svalna helt innan du mixar/maler kryddblandningen.
 
Förvara i tätslutande burk.
 
Det är denna kryddblanding man använder då man lagar sri lankesiskt och som jag använder då jag gör salmalaxen med sesamfrö som jag visat här.
 
Lycka till!

Favoritdofter

Publicerad 2012-08-22 16:29:00 i Dagbok,

Vad har ni för favoritparfymer/dofter?
 
Jag varvar mellan dessa två parfymer där shower fresh är favoriten. Hört att Clean kommit med en ny som ska dofta underbart också, måste leta reda på den när jag har min shoppingdag i Sthlm.
 
 
Är också enormt förtjust i denna som jag fick av fina kusin Julia för att jag fixat tårtorna till hennes student! Den doftar precis som Watergarden från Yankee candle :)
 
 
Så mitt favorit sköljmedel, mmmm.
 
 

På väg till köket

Publicerad 2012-08-22 15:53:00 i Dagbok,

Vi har haft en härlig dag tillsammans med vår älskade pappa/fästman på stan idag. Har inhandlat lite presenter och annat smått och gott. Ätit en smarrig lunch med havsutsikt har vi också hunnit med. Så skönt att lämna huset ett sväng även om kroppen inte är på topp ännu!
 
 
Hittade två läppglans på rea, 60kr för båda! Jag som var bekymrad häromdagen när jag insåg att mina försvunnit/blivit unkna.
 
Måste visa er en min absoluta favoritbutik i Norge. Inte allt för dyrt och jag skulle på riktigt kunna handla halva butiken för de har sååå mycket underbart. Idag blev det lite presenter därifrån så det kan jag ju inte visa ;) Jag är inte så förtjust i saker som det står så mycket på men den här tavlan tyckte jag var lite träffande. Senaste året har vi verkligen sett till att saker händer. Plugg, flytt till Norge och annat spännande som väntar framöver.
 
 
Det blev också en DVD till lillkillen och lite kryddor till mig för som rubriken säger ska jag ställa mig i köket och rosta en egen kryddblandning som min fina vän Priya gör och jag blivit smått beroende av. En tur till asiatiska butiken och köpte Korianderfrö och pandanleaves (skuttade av lycka när jag hittade det, som jag letat!)
 
 
 
Bäst att sätta igång!
 
Kramar till er
 

Bättre idag!

Publicerad 2012-08-22 12:06:22 i Dagbok,

Idag känner jag mig lite bättre, hurra! Fick sova några timmar mer inatt och det gjorde en enorm skillnad :)
Har till och med haft energi att knäppa några foton till bloggen idag.
 
 
Kaffe, nässpray, alvedon och halstabletter har varit räddningen de här dagarna. Efter den här bilden så har jag till och med satt på mig lite mascara och bara det gör ju att man känner sig piggare!
 
Så vad har vi gjort mer de här dagarna? Vi har hittat en ny favoritbok och förstört DVDn. Oj, vad Lion tyckte det var roligt när morfar i boken skrek - Nej, nej, nej! Vet inte om jag berättat här att Lion älskar ägg? Speciellt roligt tycker han det är att knäcka dem och separera gulan från vitan genom fingrarna som mamma gör ;) I den här boken kastar pulvret i äggen hela med skal på och klämmer sönder ett i handen, tror han känner igen det scenariot (mamma gör det åtminstonde)
 
  
 
Det får nog bli en tur in till stan på Daniels lunch för att inhandla en ny DVD för utan den blir det ingen vidare resa till Sverige. Just nu regnar det men vi får väl hålla oss i köpcentrumet.
 
 
Hörs senare hoppas jag :) Kram
 
 

Fortsatt hängiga men glada ändå

Publicerad 2012-08-21 15:16:16 i Dagbok,

Ojojoj vad jag är trött och allmänt risig, Lion med :( 
 
Som tur är slutade pappan i huset i bra tid idag så vi har hunnit klurat på höstens planer lite.. Spännande!
 
Klart är iaf att det blir en tripp till Göteborg och Halmstad i mitten av september för att hälsa på finaste vännerna, mysa på hotell och kanske en tur till Liseberg? Underbart ska det bli!
 
Bara några få dagar kvar till sverigeresan och semester för Daniel nu, har jag sagt att jag längtar!? Skolan sätter också igång om mindre än en vecka och litteraturen jag behöver för första kursen är beställd eller lånad, skönt att ha det avklarat. Börjar med en kurs i svenska som låter riktigt intressant om små barns språk och läsförståelse. Några dagar i Falun och någon dag praktik ska också hinnas med, mysigt att träffa eleverna igen.
 
Nu får ursäkta frånvaron av bilder här på bloggen men det är knappt jag orkar ta mig upp ur sängen och jag har inte riktigt lärt mig det där med mobilbloggande än ;)
 
Hoppas ni mår bra och har en härlig tisdag!

Sjukstuga

Publicerad 2012-08-20 16:55:31 i Dagbok,

Att ha barn är för det mesta helt underbart men är det något jag verkligen saknar så är det att kunna vara sjuk ifred. Bädda ned sig och bara vila...
 
Jag har fortfarande magsjukan från helvetet i åtanke när Lion inte blev pigg på två veckor, både jag och Daniel blev sjuka och trots att vi stannade hemma tre dygn lyckades vi smitta båda våra familjer! Det kan ha varit våra värsta föräldradagar så här långt?
 
Men det är tur att alvedon och Dora finns sånna här dagar!
 
 
 

Lilla hjärtat

Publicerad 2012-08-20 13:17:07 i Dagbok,

Usch vad det är synd om de små när de inte mår bra, inatt har en snorig näsa och lite feber gjort att vi varit vaken större delen av natten :( Men förhoppningsvis hinner det bli bättre innan fredag när vi ska flyga så han slipper ont i öronen! Känner mig dock väldigt lyckligt lottad som inte har värre saker än så att oroa mig för.
 
Får bli en hemmagosdag, pappan i huset kommer inte hem förrän 21 men som tur är hade han en långlunch idag så jag fick vila lite så hoppas jag på en middagslur tillsammans med min skatt lite senare.
 
Kramar till er från två sjuklingar på sniskan

Näbbgädda och egenplockade ostron

Publicerad 2012-08-19 22:26:18 i Dagbok,

Vilken spännande matdag detta varit, imorse fixade Daniel upp en näbbgädda! Den åt smörstekt med lite panering. Vid havet plockade vi våra egna ostron som vi mumsade i oss med lite citron, färskare kan det inte bli!
 
 
Vi kommer alltid vara glada att ha bott ett tag med havet inpå knuten!
 
 
Spanar efter krabbor och sjöstjärnor. Jag och Lion hoppade från klippan mååånga gånger, mera mera säger han mest hela tiden.
 
 
Nu ska jag joina mina grabbar i soffan och slappa lite sista helgen på hemmaplan för några veckor går nu mot sitt slut! Men måste visa näbbgäddan först, den hade dessutom gröna ben! Mycket lämpligt vid rensning.
 
 
Hoppas ni haft en härlig helg och att en härlig vecka väntar!
 
Kramar
 
 

Lax- och skaldjursspett

Publicerad 2012-08-19 13:51:00 i Fisk och Skaldjur, Mat och bak,

Till 6 spett (2-3 pers)
 
6 Pilgrimsmusslor
12 Tigerräkor (tänk på att välja eko)
3 portionsbitar färsk lax (ca 450- 500g)
ca 300g vit fast fisk som marulk eller stenbit
 
Marinad
 
1dl kokosgrädde eller det tjocka på toppen från en bork kokosmjölk
Saft och skal från en lime
En finhackad chili
En kruka koriander, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Salt och peppar
 
Blanda ingredienserna till marinaden och blanda i fisken och skaldjuren.
 
Låt dem dra ca 30min innan du trär upp dem på spett och lägger dem på grillen.
 
Tänk på att inte grilla dem för länge, så blir räkorna och musslan sega.
 
 
Dippsås (är dessutom kanongod att blanda med nudlar)
 
1/2 dl ljus soya
1 msk rostad sesamolja
2 msk färskpressad lime
1/4 - 1/2 tunnskivad chili
1 kruka koriander
1 tsk farinsocker
1 stjälk tunnskivad salladslök
 
 
Blanda ingredienserna och smaka av om du vill ha mer syra eller sälta så tillsätter du mer lime eller soya.
 
Servera med grillat surdegsbröd och limeklyftor
 
 
Smaklig spis!
 
 

Köttbullar som godis

Publicerad 2012-08-19 13:17:35 i Dagbok,

Igår tog vi ett sent kvällsdopp i sjön några minuter bort, sååå skönt! Hade varit kvavt och regn hängandes i luften hela dagen så det var underbart friskt att ta ett dopp.  
 
Grabbarna ska strax fara till leklandet så ska jag lägga ut lite skolböcker till försäljning. Om en vecka drar skolan igång igen, ska bli roligt faktiskt!
 
Haha jag fösöker också intala mig att det är helt normalt att ställa sig och rulla köttbullar kl. 22 eftersom man är så extremt sugen på smulorna som blir kvar i stekpannan efteråt. Satt med en skål smörstekta köttbullar (+ smulor) och käkade istället för godis igår ;) Min pappa låt mig nämligen alltid få en skål med det brynta smöret och smulorna när vi lagade köttbullar när jag var liten och det är fortfarande bland det godaste jag vet!
 
Ha en toppensöndag, kram!

Australiens mästerkock

Publicerad 2012-08-18 13:54:07 i Dagbok,

En annan sak jag grubblade på inatt är mitt favoritprogram av alla: Masterchef Australia, älskar verkligen deras upplägg.
 
Tyvärr är ju jag så rackarns dålig på datorer och sånt men är det någon som möjligtvis vet hur man kan kolla på/köpa säsong tre och fyra samt all stars? Niklas min kära bror kanske kan du lösa problemet till mig?
 
 

Tavlorna

Publicerad 2012-08-18 13:44:08 i Dagbok,

Kom på att jag skulle visa tavlorna vi målade häromdagen. Han är väldigt stolt över dessa!
 
 
Känner mig i väldigt stort behov av egentid, tyvärr har jag ingen bok att stänga in mig med så det kanske får bli en middagslur :P
 
 

Inspiration

Publicerad 2012-08-18 12:03:05 i Dagbok,

Min älskling har verkligen ställt till det så jag har huvudet fullt av matlagning om dagarna. Inatt låg jag vaken och komponerade mat till efter tre! Det får man sota för idag men jag hoppas jag får tid att prova min idé snart ;)
 
Tänk att om en vecka är vi i Sverige och ska gå på bröllop, så mysigt! Ser verkligen fram emot att träffa vännerna igen och se ett av paren bli man och hustru.
 
Får se vad vi hittar på idag med regnet hängande i luften och en toktrött mamma?
 
 
 
Här är en kille som har aaaningen svårt att vara stilla, till och med när han tittar på DVD så klättrar han. Skön still va?
 
Nu ska jag göra en till kopp kaffe och hålla tummarna för att den raderar åtminstone ett uns av denna förskräckliga huvudvärk! Ska också försöka ta reda på om det var idag pappa skulle springa vasastafetten? Han är så grymt hurtig min pappa, oj vad jag är imponerad av människor som honom! 1,2 mil över en myr skulle han springa i år.. Så gott som varje morgon de var här på semestern sprang han och mamma en runda, varför ärvde inte jag och Niklas de där friskisgenerna?
 
Ha en underbar lördag fina ni! Kramar
 

Plåster hjälper mot allt

Publicerad 2012-08-17 20:22:00 i Dagbok,

För några dagar sedan (innan kameran försvann) slog Lion hakan i bordet så det blödde lite på insidan av kinden. Då tog vi fram plåstren med bilar på och genast försvann allt ont! Att de inte satt på det onda verkade spela mindre roll..
 

En dag då inget blev som vi tänkt

Publicerad 2012-08-17 20:13:43 i Dagbok,

Tyvärr har ju kameran varit på rymmen, därav den dåliga blogguppdateringen de senaste dagarna, nu är den dock funnen igen men tyvärr har mycket god mat vi ätit de här dagarna inte blivit fotograferad..
 
Idag blev inget riktigt som vi tänkt oss men det blev bra ändå. Djurparken var på schemat idag eftersom Daniel slutade tidigt. På vägen dit ska vi tanka och pumpa däcken på barnvagnen och som tur är så bestämmer sig Daniel för att pumpa däcken på bilen också. Han upptäcker nämligen att ett av framdäcken är så slitet att det spruckit, vågar knappt tänka på vad som kunde hänt om det smällt efter motorvägen...
 
Nu fick vi iaf bära av till verkstad istället för djurparken och att hitta någon med rätt däck och tid en fredag eftermiddag var inte det lättaste så medan jag och Lion gjorde stan (lekrummet och bibblan samt McDonaldslunch på torget) så for stora älsklingen runt till Arendals alla bilmeckare innan han hittade en som hade rätt däck på lager. Skönt att ha bilen fixad inför helgen!
 
 
Lion blev ganska förtjust i en flicka från Kanada och klappade henne på kinden och log mot henne så fort han fick chansen. Sötnos!
 
 
Ikväll har vi grillat igen fisk/skaldjursspett den här gången, recept kommer! Lion han mumsade på färska räkor istället.
 
 
Nu sover Lion (tro det eller ej, igår gick han och la sig kl.1) får se om han tror han sover middagslur eller om han faktiskt sover för natten?
 
Ta hand om er och kom ihåg att kolla däcken på bilen ;) Kram
 

Dagen som varit

Publicerad 2012-08-16 00:22:43 i Dagbok,

Idag är vädret sådär löjligt varmt och härligt igen. En tur till havet med tillhörande dopp idag igen, så mysigt att sitta i vattnet och titta hur det kryper krabbor, räkor och simmar fiskar på botten. En tur lääängst ut på ön blev det också, så vackert där. Synd att kameran är puts väck, vart tusan har jag lagt den?
 
Vi har grillat cajunräkor ikväll, mums så gott! Ska lägga upp receptet när tid finns :) Tandoorikyckling ligger i marinad till imorgon så ska det bakas naanbröd. Är överhuvudtaget väldigt sugen på lite ovanligare mat just nu. Känner att jag bara måste mjölksyra egen kimchi och äta koreanskt snart (synd bara att det tar en hel vecka för den att bli klar). Egna vårrullar i rispapper står också på att göra listan.
 
Dagen började för övrigt med ännu en målarverkstad ute på altanen med akrylfärgerna, den här gången var det Lion som pekade på en tavla vi målade förra gången och tyckte det var väldigt skoj. Lyckades få till riktigt fina fot/handavtryck så när kameran är hittad ska ni såklart få se!
 
Nu har klockan tickat iväg efter midnatt så det är dags att krypa ned hos mina grabbar. Godnatt!
 
 

En väldigt bra dag

Publicerad 2012-08-14 21:12:25 i Dagbok,

Vissa dagar är verkligen underbarare än andra, idag är en sådan dag.
 
Vi började med en gemensam familjesovmorgon och åkte sedan in till stan då Daniel hade en lucka i schemat på två timmar. Solen strålar och den här veckan har varit mer vindstilla och varm än hela sommaren.
 
När jag ska hämta ut min Odd molly kofta så visar det sig att den inte alls är grå utan den färgen jag allra helst ville ha trots att det endast gick att välja grå i menyn där man beställde! Tjohoooo!
 
Jag är verkligen hur nöjd som helst! Så vackra detaljer, underbar färg och en riktig "maddekofta".
 
Vi hade en helt magisk dag på stan också. God lunch vid havet, glass och lek i parken.
 
 
 
 Det absolut roligaste på hela dagen var när vi matade 2 svanar vid bryggan. Vi hade bara en banan med oss men det verkade dom gilla så Lion fick en stor bit av Daniel och tjongade iväg den rakt i huvudet på en av svanarna! Haha, gissa om den såg förvånad ut :D Oj vad vi skrattade.
 
Efter lite lek på bibblan slocknade Lion i vagnen och jag fick sitta i solen och mysa med några resetidningar i lite drygt en timme vi havet, ljuvligt!
 
Annars längtar längtar jag så till Sverige och våra fina familjer nu men imorgon har vi roliga planer om vädret fortsätter vara lika varmt, båttur och öbesök hoppas vi på...
 
Ha en härlig kväll!
 
Kramar
 
 
 
 

Vi tar en dag på stan

Publicerad 2012-08-14 11:15:34 i Dagbok,

Jag och Lion har gjort oss redo att sticka in till stan och leka lite idag. Bibblan, lekrummet på köpcentrumet och pappamys ska det bli. Kanske en lunch på torget också?
 
Hörs senare, Kramar.

Carabonara

Publicerad 2012-08-14 00:13:03 i Dagbok,

En annan rätt vi äter stup i kvarten är carabonara, när det är så här få ingredienser är det viktigt att använda bra råvaror om det ska smaka gott. Riktigt rökt fläsk utan rökaromer, god parmesan och ekoägg.
 
Efter att smakat carabonaran i italien så vet jag att där äter dom den med så mycket peppar att den nästan är stark och fettet på fläsket var nästan frasigt. Börja stek bara fettet i tärningar lite innan resten av fläsket om du vill ha det så. Urgott!
 
2-3 port
 
200 g rökt bacon el. sidfläsk på bit
2 rejäla nävar parmesan
2 äggulor + ett helt ägg
massor med svartpeppar
flingsalt
1/2 dl grädde
 
Koka pastan efter anvisningarna på paketet.
 
Stek under tiden fläsket/baconet gyllene i tärningar
 
Blanda ägg, ost, peppar, grädde och salt
 
Blanda fläsket med den nykokta pastan
 
Tillsätt äggblandningen och rör mycket så det inte blir äggröra, krämen ska bara tjockna.
 
 
 

Pasta Pesto

Publicerad 2012-08-14 00:02:24 i Mat och bak, Pasta,

Något vi äter minst en gång i veckan är pasta pesto eftersom det är en av både stora och lilla älsklingens favoriter också är det väldigt snabblagat när magarna kurrar :)
 
Lovade min fina bror att lägga ut receptet så här kommer det.
 
Till 2-3 portioner
 
En kruka basilika
En rejäl näve parmesanost
1 näve rostade cashewnötter (rosta naturella i stekpanna och låt svalna eller om du har bråttom kör på färdigrostade) Pinjenötter funkar också såklart!
3 msk olivolja
flingsalt
lite peppar
ev. vitlök (låt den gärna stekas mild på låg värme i lite smör innan, vi skippar alltid vitlöken)
 
Mixa men låt gärna nötterna ha lite bitar kvar. Smaka av om det behövs mer salt eller ost. Blanda ev med mer olja om du vill använda den som salladsdressing.
 
Blanda peston med den varma pastan och lite av kokvattnet (ca 1 msk räcker).
 
 
 
 

Höstälskare

Publicerad 2012-08-13 17:23:57 i Dagbok,

Jag tycker verkligen om hösten (ännu mer sedan Lion föddes i oktober). Tända ljus, fina färger, tid för bak och långkok, härliga koftor och höstiga kläder. Ska bli spännande att se hur hösten är här också, gissar att det kan blåsa riktigt isande vindar? En DVD måste inhandlas snarast också för jag ser fram emot många härliga filmkvällar med elden tänd i öppna spisen.
 
Tycker såklart massor om sommaren och våren med men är mindre förtjust i perioden jan - mars då julen redan varit (är ju ett julfreak).
 
 
Känner att det riktigt kliar i fingrarna efter att laga "höstig" mat. Grytor, svamprisotto, skaldjuren är som bäst, traditionell husman som kålpudding så är jag väldigt sugen på att göra egen fond på annat än fisk/skaldjur.
 
 
 
Nu ska jag och Lion till affären och fylla på mjölkförrådet :D
 
Kram
 
 

Min dag

Publicerad 2012-08-13 16:27:36 i Dagbok,

När vi är i Stockholm tänker jag passa på att ta en riktigt härlig dag på stan innan tåget går.
 
Sushilunch är inbokad med min vackra kollega från Ekoaffären. Jag tänker kika efter lite höstfint både åt mig själv och lilleman, fylla på teförrådet och köpa kaffekoppar åt min kära mamma. Ska också passa på att kika in den nya gallerian i Stockholm, har hört mycket bra om den. Självklart måste jag besöka Laduree också, nu när de äntligen öppnat i Stockholm!
 
 
 
Så härligt ska det bli!
 

Premiärdopp och tankar

Publicerad 2012-08-13 16:16:01 i Dagbok,

Inget bloggande igår då vädret var ljuvligt och vi umgicks med pappan i huset så mycket vi bara kunde, underbart att ha honom hemma igen!
 
Igår tog jag minsann mitt premiärdopp, var så vindstilla och varmt i havet äntligen. Måste ha varit minst 25* om jag tycker det är ljummet!? Det var verkligen en underbar kväll med en glad unge och solsken.
 
Nu är det nästa vecka vi far till Sverige också med en veckas semester tillsammans hela familjen och sedan blir jag och Lion kvar i Edsbyn ytterligare någon vecka. Oj va mysigt det ska bli!
 
 
En tur till havet har det blivit även idag då älsklingen hade lång lunch, så mysigt att få träffas en sväng mitt på dagen!
 
Är så himla glad att vi har kunnat gjort den här lösningen med föräldraledighet och att plugga på distans så man har möjligheten att vara hemma med honom lite längre. Jag njuter verkligen av varje dag! Han har verkligen växt upp mycket i sommar och blivit så mycket större. Han förstår precis allt och minns vad man pratat om, nya ord dyker upp mest hela tiden. I min släkt säger många att det är så underbart med två-åringar och att det är bästa tiden och det är verkligen ljuvligt.
 
Bäbistiden hade jag förväntat mig att skulle vara hemsk och jobbig med ett barn som varken gav respons eller gick att kommunicera med efter vad jag hört av vänner och bekanta. Jag tycker dock att första tiden med bäbis var helt magisk. Den tiden liknar inget annat och med första barnet har man verkligen tid att njuta och inte göra annat än att mysa. Jag vet hur jag tänkte att jag ville ha hur många barn som helst om det var så härligt. Varför hade ingen sagt det tidigare?
 
Nu känner jag att även om jag drömmer om fler barn och längtar så vill jag ge Lion den här tiden att ha sina föräldrar för sig själv och vi njuter av att kunna ägna oss åt honom. Jag har inte heller någon lust att bo här utan släkt och vänner med två små barn så det får vänta ett tag till.
 
Så här privat brukar jag inte vara i bloggen men ibland är det skönt att skriva av sig lite!
 
Hoppas ni har en härlig dag.
 
Kramar från oss i Norge
 
Förresten har min Odd Molly kofta fortfarande inte dykt upp, jag som nästan längtar ihjäl mig!

Lite hemlängtan och massor med mys

Publicerad 2012-08-11 13:50:28 i Dagbok,

Här hemma spikas det, tittas på videoklipp och Dora, vi leker ute i det fina vädret och jag tror att Lion tycker det är ganska mysigt att inte fara omkring så mycket som vi ofta gör annars. Vi har även hunnit leka med hyresvärdens barn på studsmattan vilket roade lilleman, så spännande med större barn som gör volter och hopppar högt högt på studsmattan.
 
Jag saknar de fina lekparkerna och kompisarna i Sverige extra mycket just nu. Tänkte på alla fina ställen man inte hunnit besöka i sommar som man gör varje år annars.
 
Stenhamra (Stockholm):
 
Äppelfabriken
Borgenparken och alla andra fina lekparker där
Sånga
Öppna förskolan
Bromma blocks
 
Edsbyn:
 
Gamla landsvägen
Mittjasvallen
Lammkatedralen
Bergsbo
Råttjärasjön med aborrfiske
Frostkilen
Smultronplockning i voxna
Svamp och bärskogen utan massa otäcka fästingar
Picknick i Öjeparken
Plockmat från Café Rost
 
Men mest av allt saknar vi såklart våra familjer, släkten och vännerna.
 
Om två veckor är vi i Sverige, jag längtar längtar! Hoppas att vädret är bra och vi får en härlig veckas ledighet tillsammans då :)
 
Så här mysigt har vi haft det idag.
 
 
Nu ska vi ut med vagnen en sväng och se om någon har planerat att sova middag snart? Så hoppas hoppas jag att han vill sova lite tidigare än 12 ikväll så jag hinner beställa lite böcker och ta det lite lugnt :)
 
Ha en härlig lördag finingar. Kram
 
 

Ljuvliga unge

Publicerad 2012-08-10 15:04:09 i Dagbok,

Efter en lååång sovmorgon, världens gladaste lilla kille vid sin sida och en brakfrukost i magen så skulle man inte kunna vara lyckligare. Han är så himla kärleksfull och underbar lilla Lion. Han pratar fortfarande massor om gästerna vi haft i sommar, han tycker t.ex. att man flörtar med Jonna, får paket av Britta, Anders hyttar med nävven och längtar efter mommo, moffa ooch diddi. Sööööt!
 
Pappan i familjen har en välbehövlig helg för sig själv tillsammans med sina jobbarkompisar och vi gör lite det som faller oss in här hemma. Vi saknar honom och han oss men ibland är det bra att längta lite!
 
Vi planerar att mata ankorna och äta kött med rödvinssås idag (Lions favoriträtt tillsammans med färska räkor och pizza). Imorse gjorde jag råstekt potatis tillsammans med bacon och ägg vilket lillkillen moffade i sig med en väldig fart, skoj!
 
Ska försöka hinna beställa böcker och sälja lite skolböcker också.. Är det någon som har koll på vart man smartast säljer studentlitteratur? Jag är ju inte särskilt dataintresserad och har bara provat blocket ;)
 
Hoppas ni får en underbar helg.
 
Kramar från oss
 
 

Bippie!

Publicerad 2012-08-09 20:49:39 i Dagbok,

Schemat för hösten var bättre än väntat och det betyder att den välbehövliga och mysiga tjejhelgen i Göteborg kan bokas! Hurra hurra hurra

Dagen so far

Publicerad 2012-08-09 16:09:21 i Dagbok,

Idag susade vi in till stan en sväng, lånade shoppingbil och cyklade på en klädd cykel!
 
 
Lion fick en lite mindre hammare från Clas Ohlsson och Daniel fyndade lite shorts på superrean som är just nu. 70% överallt!
 
Nu ska vi äta lite glass och bada i poolen på altanen, myyys.
 
 

Grubblande

Publicerad 2012-08-08 23:17:40 i Dagbok,

Det är inte bara att flytta till ett annat land minsann. 
 
Nu har jag en del att grubbla över om det verkligen kommer fungera det här med att plugga från ett annat land med småbarn! De har gjort om mina kurser vilket krånglat till det en hel del. Jag kommer mer eller mindre behöva bo i Sverige i höst om det ska funka.
 
Jaja det löser sig säkert!
 
Vi har varit till vackra Buöya ikväll och där från klippan kunde vi se ett stort makrillstim som cirklade runt alldeles under oss, sååå häftigt! Goda är de också även om de inte ville nappa idag.
 
Lion är fortfarande vaken och klockan är efter 23, inget ovanligt men jag undrar när jag ska hinna plugga om han fortsätter på det här viset!? Med det humöret han haft den här veckan och ingen tillgång på bil är jag lite orolig för hur helgen ska arta sig när vi är själva..
Oftast när vi varit själva har vi haft det väldigt mysigt och han har varit gladare än gladast så hoppas det blir så även denna gång!
 
Oj vilket negativt inlägg det blev, jag lovar att vara gladare imorgon ;)
 
Daniel nattar nu och det blev väldigt tyst så kanske det lyckades? :D
 
Sov gott! Kramar
 
Hur söööt är inte Lionpion när han tittar på Dora?
 
 
Älskade unge!
 
 

Bra start på dagen

Publicerad 2012-08-08 12:18:46 i Dagbok,

Pappan i familjen kom hem innan vi ens hade stigit upp och lagade smarrig frukost till oss.
 
Lion spikar och spikar. Vi har lärt oss precis hur man gör på youtube...
 
 
Ha en bra dag!
 

Familjedag

Publicerad 2012-08-07 23:59:54 i Dagbok,

Daniel hade inte många patienter inbokade idag så han kom hem strax efter att vi klivit upp, trevligt :) Eftersom han är borta hela helgen så bestämde vi oss för att fara till djurparken och in till Kristiansand.
 
Det märktes att det är många som börjat jobba och det var lagom med folk idag, stormen Frida blåste ju förbi fortare än någon vågat hoppas på så solen har varit framme hela dagen och kvällen.
 
Idag var vi in i apskogen och åkte tåg samt tillbringade tid uppe på berget bland traditionella norska lantraser vilket vi inte gjort vid något av våra tidigare besök, mysigt!
 
 
Efter att lillkillen sovit middag (vilket var lättare sagt en gjort) så for vi in till stan. Gick i lite affärer och åt pizza med stoooor Cola!
 
 
Vi hann också med att plaska i fontänerna och var inte hemma förrän närmare halv tio. Men en hääärlig dag har vi haft även om Lions humör inte varit på hans vanliga glada vis sedan vi kom hem från Strömstad.. Kanske saknar han sina vänner?
 
 
Nu är det dags att sova, Lion somnade åtminstonde innan tolv ikväll ;)
 
Kramar

I en kundkorg

Publicerad 2012-08-06 22:35:01 i Lions äventyr,

Kanske skulle vi ha tänkt på att Lionpion skulle behöva sova på båten hem från Sverige och inte packa in vagnen under 14 matkassar? :P Haha är iaf glad att han inte är så kinkig vart han sover eller hur, han är ju ganska van vid att flänga runt och inte ha så himla tydliga rutiner vår kille. Man sover när man är trött helt enkelt även om det blir i en kundkorg från taxfree-butiken!
 
 
Lion har ju kallats Lion-Messi ända sedan han var någon vecka och han tar verkligen sitt smeknamn på allvar. Daniel tror att han kommer bli en italiensk fotbollsspelare eftersom han fejkar att han ramlar lite nu och då. Haha, han är för underbar med allt tok han hittar på. Hjärtat svämmar över av kärlek!
 
Jag har ju bakat och lagat en hel del jag tänkt lägga upp recepten på här men tiden räcker liksom inte till med en kille som är vaken minst lika länge som vi på kvällarna ;)
 
Kram och godnatt från oss nattugglor på sniskan
 

Städhjälp och storhandling

Publicerad 2012-08-06 15:32:05 i Dagbok,

På vandrarhemmet vi bodde så luktade det gammal jaktstuga och var väl ingen vidare standard men vad gör det när man har en lekplats utanför dörren och vädret var på vår sida?
 
Vi hade en väldigt duktig städhjälp med oss också...
 
 
Oj då som Lion säger mest hela tiden ;)
 
Vi passade såklart på att storhandla i Sverige också, fulla bilen blev det!
 
 
Passade också på att ladda upp med svenska tidningar, vilken lyx!
 
 
Tvättmaskinen körs för fullt här hemma och vi strosar mest omkring och myser.
 
Måste säga att det ska bli så mysigt att åka hem till Sverige om några veckor. Både Stockholm och Edsbyn ska besökas, jag har en shoppingdag med sushilunch inbokad så hoppas jag att träffa många av våra fina vänner, släkt och såklart mycket tid med familjerna!
 
Gissar att de flesta även i Norge börjat jobba igen efter semestern? Längtar nämligen till djurparken och då är det så mycket trevligare om det är liiite lugnare än när vi var där på min födelsedag!
 
Kram
 
 

Kosters trädgårdar

Publicerad 2012-08-06 11:10:51 i Dagbok,

 
Jag känner mig verkligen full av glädje efter den här helgen. Att regnet vräker ned utanför rör mig inte det minsta!
 
Vi besökte ett riktigt smultronställe på Kosteröarna utanför Strömstad under lördagen. Här fanns en underbar liten affär med egenodlade frukt och grönsaker. En helt underbar trädgård att strosa runt i och en ljuvlig lunchbuffé. Vi blev faktiskt så förtjusta att vi var tvugna att powerwalka till färjan sedan ;)
 
 Mums!
 
Om ni åker till Strömstad och Kosteröarna måste ni gå dit.
 
 

Bästa helgen med bästa vännerna

Publicerad 2012-08-05 23:59:32 i Dagbok,

Helgen som varit går knappt att beskriva med ord som min kloka vän sa.. Det har verkligen varit en helg som jag håller nära hjärtat och tänker plocka fram under ensamma regniga dagar och drömma tillbaka till!
 
 
Tänk vilken tur vi haft att just dom skulle ha barn samtidigt som vi, bo i Stenhamra som vi och att vi blivit vänner?
 
Jag hoppas och tror verkligen att våra grabbar och vi kommer fortsätta träffas trots avstånd och ha lika härligt ihop.
 
Jag har mer att visa och berätta men efter att ha sovit på ett vandrarhem med pappersdörrar i helgen så kallar sängen.
 
Godnatt!
 
 
 

Bloggpaus

Publicerad 2012-08-02 20:59:26 i Dagbok,

Tidigt tidigt imorgon sticker vi och ska träffa våra underbara vänner! Längtar massor :D
 
Datorn får stanna hemma så det kommer inte bli något bloggande igen förrän söndag vilket känns ganska skönt måste jag säga!
 
Nu ska jag fortsätta packandet, ha en toppenhelg.
 
Kram
 
 

Ensamma igen

Publicerad 2012-08-02 13:56:42 i Dagbok,

Nu har gästerna nyss åkt och lilleman somnat. Vi gör oss redo för att fylla bilen med prylar som kan vara bra att ha med sig den kommande Sverigehelgen med fina vänner.
 
Idag har regnet vräkt ned här ända sedan tidig morgon och det är mindre roligt men hoppas att allt regn faller idag så slipper vi det under helgen?
 
Vi har haft jättehärliga dagar med kusin Britta och familj. Räkfrossa, Grimstad, havet och turistande i den egna staden. Har varit bedrövlig med kameran och dagarna har gått alldeles för fort!
 
Jag tänker ägna Lions middagslur till att titta upp saker att göra i och kring Strömstad så hoppas jag på att kunna höra av mig senare ikväll.
 
Kram kram
 
Förresten började min dag med ett samtal från tv4!? Haha, gissar att det är min älskling som vill se mig i tv  ;)

Om

Min profilbild

Madelene Jonsäll

Jag är en 26årig mamma som ursprungligen kommer från de djupa skogarna i hälsningland. Kärleken och livet har sedan lett mig till Stockholm och nu bor vi i en härlig kuststad i Norge. Jag läser just nu till lågstadielärare på distans och siktar sedan på att läsa vidare till speciallärare eller talpedagog. Förutom att umgås med min underbara familj och våra fina vänner så älskar jag att laga mat och baka. När tiden finns så plöjer jag gärna böcker eller pysslar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela