madelenejonsall

Välkomna hit! Jag som skriver heter Madelene och är 28 år. Snart är det dags för mig att bli fru Rafner <3 Här bloggas det om livet som mamma till världens finaste Lion, att bli mamma är det bästa som hänt mig! Det kommer också skrivas om en hel del matlagning och bakning eftersom det görs så fort jag får tid. Jag kommer dela med mig av våra dagar och ljuspunkterna i mitt liv. Trevlig läsning!

Spretigt inlägg!

Publicerad 2012-10-31 19:36:21 i Dagbok,

Finns inte så mycket att skriva om idag känner jag, bara varit inne och skrotat. Just nu sitter jag med en smarrig kopp varm choklad med grädde (såklart) och väntar på att lilleman ska bli trött så jag och min stora älskling kan få lite tid att vara med varandra. Tittade också på massor av gamla kort idag, på mig och partytjejerna, jag och Daniel det första åren, missarna som bäbisar osv. Väldigt skoj!
 
Förstår inte att det fortfarande inte finns något sätt att färdas som I Harry Pottter, bara att stoppa huvudet i en kamin och bestämma vart man vill åka. Jag vill till Edsbyn NU! Vill ta hand om min fina mamma...
 
Har också upptäckt det mycket smarta verktyget bloglovin, bara att välja vilka bloggar man vill följa så slipper man leta runt själv :D
 
Ber om ursäkt för det mycket spretiga inlägget men så kan det va ;)
 
Kram

Mammas bagare!

Publicerad 2012-10-31 13:12:54 i Dagbok,

Idag svängde vi ihop ett frukostbröd igen och passade på att inviga självaste bagarkostymen!
 
 
Sååå söt tycker mamma!
 
Idag började dagen med en kopp Starbuckskaffe, inte helt fel! Tyvärr har vår mjölkskummare pajjat (igen) trots att vi varit väääldigt rädda om den. Har haft två och ingen har hållt mer än ett halvår! Grrr...
 
 
Har också pratat närmare en halvtimme med försäkringskassan och jag vet inte om jag blev ett dugg klokare. De skulle iaf återkomma inom två dagar så hoppas jag på klarare besked då...
 
Nästa vecka hoppas vi att nya bilen och morfar kommer hit, idag vräker regnet ned och det blåser som bara sjutton. Innelek it is!
 
Kramar till er

Fina vänner

Publicerad 2012-10-30 18:45:42 i Dagbok,

Idag har jag pratat med två fina vänner från Edsbyn, gravida är de båda två och det gör det hela ännu roligare!
 
Är så tacksam över alla fina människor jag har i mitt liv som jag tycker så mycket om. Är det något jag lärt mig genom åren så är det att det är viktigt att vara med personer som verkligen får en att må bra! Även om det är många av de jag håller närmast som jag mycket sällan får chansen att träffa tyvärr så ska ni veta att ni betyder mycket för mig varenda en av er!
 
Något vi leker ofta här hemma är kurragömma! Hmm var kan han vara?
 
 
 
 
Hoppas ni har en härlig kväll. Vi har precis ätit en gulasch, mums va gott en kall höstdag som denna.
 

Lillhjärtat

Publicerad 2012-10-30 14:27:02 i Dagbok,

Inatt har vår lilla älskling haft ont i magen, kräkts och dålig mage... Stackars liten!
 
Verkar dock som det gick över fort för idag både äter och busar han som vanligt.
 
Som vanligt nu för tiden vägrar han att gå ut.. "Inne" "hemma" "Nej, mamma!" säger han då jag frågar och tyvärr blir det en hel del skrik och tårar innan jag får ut honom :/ Men men idag kan vi väl ha en innemyshemmadag när han inte mått riktigt bra!
 
Så här gosigt sov han igår:
 
 
Har jag berättat att vi bor brevid Arendals sunkigaste hus, kommunen har till och med vart här och röjt upp. Har tydligen vart en knarkarhus tidigare..
 
 
Motorcykelfantasten gillar youtube..
 
 
Ta hand om er så hörs vi snart igen!
 
Kramar
 

Pappa blir orolig

Publicerad 2012-10-29 17:31:15 i Dagbok,

Då Lion börjar bygga bokstäver av sina motorcyklar.. Oooo säger Lion och pekar på sin kreation, vad ska det bli av dig vår älskade son!?
 

Kakfrossa och Lions egna kök

Publicerad 2012-10-29 16:51:15 i Dagbok,

Här hemma leker vi med nya saker och äter kakor då pappan jobbar låååång dag. Den här veckan ska han på kurs hela helgen också, inge vidare att bo långt borta från vänner och familjer då!
 
Eftersom lilleman INTE vill ut för tillfället utan protesterar högljutt vid minsta försök att gå ut genom dörren blev förmiddagen inge vidare eftersom kylen gapade tom och vi behövde påfyllning. Mina krafter var slut då vi kom ned till affären och det resulterade i att Lion fick fylla kundkorgen med det han ville så vi kom ut med både lösgodis och kakor i olika former... Så kan det gå!
 
 
 
Lions födelsedagspresent fick agera inspiration till dagens middag, hamburgare!
 
 
Hoppas ni har en underbar dag :)
 
Kramar

Underbara familj

Publicerad 2012-10-29 16:33:33 i Dagbok,

 
Fick så underbara bilder av fina Jenny idag. Om du bara visste hur mycket jag saknar er och tycker om er!
 
Min älskade son sover i min famn just nu, underbart. Som jag älskar honom!

Dagen efter den stora dagen :)

Publicerad 2012-10-28 15:15:17 i Dagbok,

Idag har svärisarna styrt kosan tillbaka mot Sthlm och vi är åter ensamma. Så roligt att de ville komma och fira vår födelsedagskille med oss!
 
Vi har tvättat, städat och lekt med alla nya leksaker idag. Lion verkar inte intresserad av att sova middag så då slipper han! Jag har också svängt ihop en indisk räkcurry på korianderrötter, okra och annat smaskigt. Mums!
Nu är dock till och med jag lite less på kryddstark mat och vi planerar en vecka med lite mer husmanskost som jag väldigt sällan lagar.
 
Nu är vi utan bil ett tag innan vrålåket är besiktigat och färdigt, ska bli underbart med en större bil och slippa oroa sig för hur bilfrågan ska lösa sig.
 
Imorgon måste jag ringa ett mindre roligt samtal till försäkringskassan men håller tummarna för ett positivt besked, är bara så trött på den här cirkusen som pågått sedan månader innan vi flyttade hit med olika besked varje gång jag ringer!
 
 
Igår fick jag något så ovanligt som ett riktigt långt brev på posten från en fin f.d. kollega, så mycket roligare det blir att plocka in posten då den inte bara innehåller räkningar.
 
Lion fick också ett fint paket från sin bästis på posten och ett underbart telefonsamtal, ojojoj vad jag saknar fina familjen Krutzén!
 
Kramar

Födelsedagen

Publicerad 2012-10-27 19:47:15 i Dagbok,

Vi har haft en alldeles fantastisk dag. Eftersom en bild säger mer än tusen ord och jag är lite lat kommer det en bildfest från dagen!
 

 
Än är kvällen inte över och födelsedagsbarnet är precis och hämtar pizza att äta i soffan som en härlig avslutning på dagen! (Undra förresten hur många tvååringar som väljer sashimi-fishfish säger Lion som sin favoritmat!?)
 
Tack alla fina som skickat presenter, kort, grattishälsningar och tänkt på vår kille idag. Det betyder jättemycket för oss!
 
Kramar till er alla, är så tacksam för allt underbart i mitt liv <3

Hipp hipp hurra för min älskling idag!

Publicerad 2012-10-27 14:42:38 i Dagbok,

Efter en extremt ledsen kille inatt (ingen aning om varför) så har ändå humöret varit på topp sedan familjen öppnade sina stora blå. Vår kille fyller ju två idag!
 
Idag kör vi Lions favoriträtter, öppnar paket och myser.
 
 
Kram

Hemma efter en underbar kväll!

Publicerad 2012-10-26 21:00:21 i Dagbok,

Nu är kärleksförrådet tankat och magen full av smaskig sushi. Oj, så mysigt att sitta tillsammans och prata och äta i lugn och ro!
 
 
När vi kom hem och tittade i postlådan låg där roooligt post!
 
 
Vi tjyvöppnade redan ikväll och däri låg helt underbara presenter från finaste Britta! Hon känner verkligen vår kille för i paketet låg en mössa från mysungar med verktyg i grönt/lila och två par färgglada strumpor från happy socks. Han har burit hela kittet i någon timme här på kvällskvisten!
 
 
Tror jag längtar mer än Lion efter morgondagen, jag är ju kalastokig!
 
Kram och godnatt

Tårta - check!

Publicerad 2012-10-26 14:21:32 i Mat och bak, Tårtor,

Tårtan är som sagt färdig, den blev helt okey men den vita marsipanen tog slut så det blev lite fula skarvar :)
 
Lion blir nog lycklig oavsett för det går inte att ta miste på att det är en motorcykel (tror jag) iaf vilket var mitt mål! Fyllningen blev en hallonmousse och en passionsfrukt-mangocurd på en ljus botten.
 
 
Nu ska jag och Daniel göra oss i ordning och åka på mysig dejt!
 
Kram och trevlig helg

För två år sedan

Publicerad 2012-10-25 20:50:17 i Dagbok,

För två år sedan gick vattnet den 25e okt, tänk vilken spänning det var då! Äntligen skulle vi få möta vårt barn.
 
Tur att jag inte visste att det skulle ta en sisådär 55h till efter det för då hade jag garanterat INTE sett så här glad ut ;)
 
 
Ni får ursäkta den bedrövliga bildkvalitéen men jag har fotograferat bilder i en fotobok.
 
Så här enorm var magen kvällen innan vattnet gick. Härligt!
 
Konstigt att det var Lion som låg därinne. Konstigt att jag har haft en sådan jättekula? Konstigt att jag längtar efter en till?
 
Nu ska jag se klart på kockduellen, spännande!
 
Kramar
 

Gokväll!

Publicerad 2012-10-25 20:38:00 i Dagbok,

Dagen har tillbringats i Grimstad där vi åt fantastisk lunch på Smag & Behag, shoppade lite i den indiska affären och en fin Green Gate kopp. Härligt och heeelt underbart väder!
 
 
Nya muggen, passar perfekt med de jag har.
 
 
Sen har jag shoppat loss i leksaksaffären, sjukt mycket saker. En hel säck. Jag skäms!
 
Försöker ursäkta mig med att jag handlar från, mormor, morfar, morbror Niklas, gammelmormor och morfar och från mamma och pappa såklart..
 
Nästa helg ska Jonsällarna ha tjejkväll. Jag vill vara med! Eländiga Norge, nu säger vi upp lägenheten och flyttar härifrån.. helst igår!
 
Tror ni jag fick några pengar från försäkringskassan förresten? Dum fråga.. Såklart inte! Skiiiiiiit också.
 
Jag har bakat tårta ikväll också så därför är jag fantiskt på ett mycket bra humör trots allt :)
Tror Lion kommer bli sååå glad över en egen motorcykeltårta.
 
Hoppas ni haft en underbar dag!
 
Kramar

Mina tokiga killar

Publicerad 2012-10-24 20:46:28 i Dagbok,

Här hemma är det helt normalt att ha kalsonger på huvudet..
 
 
Att leka med tamponger samtidigt som man har en kartong på huvudet.
 
 
En helt vanlig dag på sniskan alltså :)

Vackra Arendal

Publicerad 2012-10-24 11:45:53 i Dagbok,

Idag är det en sån där perfekt solig höstdag så vi tänker åka in till stan och njuta!
 
Så här mysigt var det i Söndags då vi hade en härlig eftermiddag på stan (även om allt är stängt på söndagar).
 
 
Hoppas vädret är lika härligt hos er!
 
Kramar

Doftljus

Publicerad 2012-10-23 19:41:45 i Dagbok,

Jag älskar Sias doftljus med ingefära och vitt te. Gissa hur glad jag blev då jag hittade ett ljus på Kremmerhuset som doftade exakt likadant till halvapriset mot Sias ljus!
 
 
 
Underbart! Jag bränner nämligen ljus i en sällan skådad hastighet..
 
Hoppas ni har en underbar kväll!
 
Kramar
 
 

Ny bil, bakning och arg Lionpion

Publicerad 2012-10-23 17:56:52 i Dagbok,

Ojojoj vilket humör vår lillkille har haft idag och oj vad jag längtar hem sådana dagar när inget riktigt blir som man vill!
Idag var han arg som ett bi i 40 min för han behövde ha jacka om vi skulle gå ut, vägrade sova middag och bröt ihop lite smått för minsta motgång. Skönt att man är två då humöret inte är på topp vilket jag ändå tycker att det är för det mesta.
 
Kan tänka mig att det är lite extra känsligt för honom nu eftersom utvecklingen verkligen skett i ett rasande tempo den senaste månaden, mamma har varit borta och vädret har varit dåligt vilket betytt mycket innelek.
 
Ikväll dyker svärisarna upp så nu ska det kokas fisksoppa på fonden jag kokade häromdagen och imorgon tänkte jag bjuda på världens smarrigaste srilankesiska mat! Mums!
 
 
 
 
 
Haha, så här bakar vi hemma hos oss :)
 
Förresten tror jag att jag blivit lite knäpp på riktigt, igår grillade jag nämligen entrecôtespett i öppna spisen.. Haha det funkade faktiskt om än lite krångligt.
 
Sa jag att bil var fixat nu? Så himla skönt! Tack snälla snälla Gunnel och Bengt för all hjälp. Ett orosmoment mindre! Håller tummarna för att försäkringskassan betalar ut mina pengar nu också så slipper vi leva på bröd och vatten den här månaden som kommer...
 
 
Vårt nya vrålåk, jippie!

Cupcakes med vitchoklad och bär

Publicerad 2012-10-23 17:46:59 i Cupcakes, Mat och bak,

Här hemma luktar det extremt mycket räkor, koka egen fond blir extremt gott men doften kanske inte är den ljuvligaste :P
 
Jag lovade ju mitt bästa cupcakerecept idag så här kommer det!
 
Cupcakes ca 20st:
 
6dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 dl socker
4 ägg
1 dl smält smör
1 dl neutral rapsolja
1 dl curd
200g grovhackad vitchoklad
4 dl frysta bär som hallon eller blåbär. Färska jordgubbar är också gott!
 
1. Sätt ugnen på 200* varmluft
 
2. Blanda de torra ingredienserna
 
3. Tillsätt allt utom chokladen och bären. Blanda.
 
4. Rör ned choklad och bär och fördela smeten i muffinsformar, gärna i en muffinsplåt då smeten är väldigt "tung".
 
5. Grädda 12 - 14min (8 min för miniformar och 20 för de riktigt stora formarna). Testa med en sticka så de är helt färdiga.
 
 

 

 
Mango. och citroncurd.
 
Till hallon brukar jag göra en citron- och limecurd, till jordgubb en citroncurd och till dagens blåbärscupcakes blev det mango och citroncurd.
 
1/2 mogen mango (Går att byta ut mot köttet från 6 passionsfrukter, 1 lime+skal eller en till citron)
1/2 dl citronsaft
cesten från en citron
2 äggulor
1 tsk maizena
20g smör
1 dl socker (smaka av!)
 
Mixa mangon och citronsaften slät.
 
Blanda de alla ingredienserna i en kastrull och sjud upp krämen på låg värme tills den tjocknar under omrörning.
 
 

Lite knäpp?

Publicerad 2012-10-21 13:34:21 i Dagbok,

Jag har alltid och kommer alltid att vara ett stooort julfreak. Det bara kryper i mig av lycka nu när jag ser att julmagasinen kommit i butikerna och min absoluta favoritbutik kremmerhuset hade fått massor av underbara julsaker!
 
På dagarna när Daniel jobbar tjuvspelar jag lite julmusik och myser. Lite knäpp, ja!
 
För er andra jultokiga så lägger jag upp länken till min ultimata julplaylist där den absoluta favoriten är Michael Bublé!
 
Julmusik
 
Idag är det en sån där härligt effektiv dag då energin börjar tankas upp igen! Cupcakes ala Madelene (recept kommer senare ikväll) är bakade inför kalaset. Räkfonden ska snart kokas, tvätten är gjord och huset är städat!
 
Igår for vi till stadens köpcentrum och inhandlade marsipan och utstickare till Lions tårta. En motorcykeltårta ska det bli och cupcakes dekorerade med stjärnor precis som han älskar. Det kliar i mina pysselfingrar efter att göra en tårta med vackra blommor men nu är det Lions födelsedag så då får det bli en ful motorcykeltårta istället ;)
 
 
Så roligt jag hade då jag gjorde Julias studenttårtor, tittar lite på konditorutbildningar just nu och funderar på om man ska satsa på det roligaste man vet fast man tjänar så in i bomben dåligt?
 
 
Nä nu ska räkfonden kokas så återkommer jag med mitt bästa cupcakerecept under dagen :D
 
Hoppas ni har en ljuvlig söndag!
 
Kram

Churros y chocolate

Publicerad 2012-10-20 15:20:00 i Mat och bak, Sött och gott,

Efter en underbart god snabbhalstrad sashimilax med avokadosallad kände jag att det behövdes något sött och fett till efterrätt. Churros fick det bli, underbart gott!
 
Jag använde ett recept ur systrar söta men har lagt till vanilj och använder florsocker:
 

CHURROS Y CHOCOLATE

ca 6 portioner

 

Churros
2 1/2 dl vatten
75 g smör
1/4 tsk salt
2 1/2 dl vetemjöl
3 ägg

1 tsk vaniljpulver
neutral olja till fritering
florsocker

 Nougatkräm

1 dl nutella eller nugatti

1/2 dl grädde

 

Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med smör och salt. När smöret har smält vispa i mjölet. Fortsätt vispa över medelhög värme i 1–2 minuter till en tjock och slät smet. Ta kastrullen från värmen.

Vispa äggen i en skål. Rör sedan ner dem i smeten och blanda väl.

Värm oljan till ca 170* i en tjockbottnad kastrull. Fyll en spritspåse med smeten och pressa ut långa remsor i den heta oljan. Fritera tills remsorna är gyllenbruna. Låt dem rinna av på lite hushållspapper och pudra över rikligt med florsocker.

Nougatkrämen behöver du bara värma försiktigt så den smälter ihop och blir lagom doppkonsistens.

 

Servera churrosen varma! Mums mums!

 

Lördag och Lionpion

Publicerad 2012-10-20 11:25:49 i Dagbok,

Regnet öser ned även idag, tyckte jag läste någonstans att det skulle vara sommarväder i helgen?
 
Får se om vi tar en tur till köpcentret då teförrådet skulle behöva fyllas upp. Lördagsmys blir det också såklart, vi har laddat upp med skinkor och ost vilket var på tok för länge sedan!
 
Vi planerar och funderar massor på framtiden just nu och jag längtar till beslut är tagna och situationerna vi står inför har löst sig. Det är inte sunt att ha så här mycket att behöva grubbla över! Därav tystnaden härinne. Jag hoppas ni förstår och har överseende med att inläggen inte är så många just nu.
 
 
 
 
Lion har aldrig velat använda napp trots att vi försökte då han var liten men häromdagen hittade han en gammal i en låda som han bet lite på. Jag skyndade mig fram med kameran så det här är nog den enda bilden på vår skatt med napp!
 
Han är allt lite udda den killen. Har aldrig ätit barngröt eller druckit välling. Inte velat ha napp och äter minst sagt udda saker. Rå rotselleri, jalapeño, oliver, sushi, rött kött, rödvinssås, linser, starka minthalstabletter, saltlakrits osv.
 
Jag har tänkt skriva en lite längre tvåårsuppdatering lite senare i veckan. Är så roligt att kunna gå tillbaka och titta!
 
Ta hand om er finisar och var tacksam för det ni har!
 
Kramar

Aldrig ensam

Publicerad 2012-10-20 11:11:20 i Dagbok,

Tror Lion saknar sin farmor och farfar för han har inte varit sig likt de här dagarna sen jag kom hem. Tur att de kommer tillbaka redan på tisdag!
 
Känner mig lyckligt lottad att vi har så underbara familjer som tar hand om oss och finns där för oss då det behövs.
 
Lion har så många som älskar honom och det värmer mitt mammahjärta. Tror både han och vi börjar lessna på att vara så långt borta.
 
Nästa helg blir det kalas för vår lilla/stora kille! Förhoppningsvis hinner jag och Daniel ut på en liten shoppingtur på tu man hand innan dess. Det gäller att passa på då man har barnvakt!
 
Ha en härlig lördag!
 
Kram
 

Risotto - Den ultimata tröstmaten?

Publicerad 2012-10-18 18:35:00 i Mat och bak, Tröstmat,

Jag älskar s.k. tröstmat (comfort food). Idag blev det en kantarellrisotto!
 
Tack snälla svärmor som hade med sig gula kantareller till oss, underbart :D
 
Kantarellrisotto 4port
 
1 dl finhackad rotselleri
1 finhackad gullök
2 finhackade vitlöksklyftor
 
400g risottoris, gärna carnaroli.
2 glas torrt vitt vin
ca 1L god buljong (till svamprisotto blötlägger jag alltid massor av torkad karl johan eller trattisar i en god kycklingfond och använder den vätskan)
 
 
25g smör
100g god parmesanost
 
Smörstekta kantareller
 
1. Börja med att finhacka lök, selleri och vitlök. Stek dem mjuka utan att få färg i olivolja (s.k. sofritto).
 
2. Tillsätt riset och stek tills kornen börjar se genomskinliga ut.
 
 
3. Tillsätt vinet och rör tills vätskan absorberats.
 
4. Tillsätt buljongen (och ev. svampen du gjort buljongen på) en skopa i taget och rör långsamt hela tiden. Fortsätt så ca 20-30 min eller till riskornet har det motstånd du vill ha. Smaka av och tillsätt ev. salt och peppar.
 
5. Tillsätt smör och parmesan. Blanda och låt stå under lock ca 5 min innan servering. Tillsätt mer buljong om risotton är för stabbig, den ska vara mjuk och följsam!
 
Mums!
 
 

Tom och lite nere

Publicerad 2012-10-18 11:15:00 i Dagbok,

Efter fem extremt intensiva dagar i Sverige där jag tömt det mesta av mitt energiförråd och känslor är det väldigt skönt att vara hemma med mina killar igen.
 
Jag känner mig lite deppig och besviken, inte på mig själv utan hur det kan gå till. Förstår att de flesta av er inte förstår ett dugg ;)
 
Om några dagar när jag tankat energiförrådet igen känns det säkert bättre!
Att det dessutom har hänt mer på en månad i mitt liv än det oftast gör på några år spelar så klart också in, att ha sååå mycket att grubbla på är inte nyttigt.
 
Fortfarande många beslut som ska tas och mycket att tänka på men förhoppningsvis löser det sig till det bästa!
 
Nästa vecka fyller lillhjärtat två år och det ska såklart firas även om vi är för långt borta för att ha något riktigt kalas.
 
Nu ska jag tanka lite närhet och kärlek med min lillprins, vi hörs säkert snart igen!
 
Kram

Städat och donat

Publicerad 2012-10-10 13:26:44 i Dagbok,

Imorgon kommer Lions farmor och farfar hit så idag har det städat och donats på morgonkvisten. Solen strålar utanför så grabbarna gick ut och tankar D-vitamin medan jag fixar det sista. Hoppas verkligen vädret fortsätter på det här viset för Arendal är verkligen underbart vackert så här på höstkanten.
 
 
Älskar utsikten från vårt matbord, havet och vackra färger.
 
Ett besök till affären så vi kan fylla på vedförrådet behövs också göras under dagen så innan dess behöver jag klura ut vad jag ska bjuda på!? Plocka fram kött ur frysen och göra en gryta kanske?
 
Själv ska jag ut på lite äventyr och lämna resten av familjen hemma under helgen, måste erkänna att det är ganska tungt i mammahjärtat att lämna dem samtidigt som jag verkligen ska försöka tanka positiv energi, sömn och njuta varje minut då jag är borta för att komma tillbaka som en ännu bättre mamma :)
 
 
Jag är heeelt hopplös på att packa, ser alltid ut som jag ska flytta då min väska packas.. Att jag aldrig lär mig?
 
Jag och Lion tyckte pappan i familjen var värd en bukett blommor igår, det var alldeles för länge sedan och efter gårdagens sovmorgon var jag beredd att ge honom vad som helst ;)
 
 
Lion fick välja och det blev de här, bra smak han har va?
 
Nä nog med ursäkter, här ska torkas golv!
 
Ha en ljuvlig dag finisar :D Kram

Gravidtips

Publicerad 2012-10-09 19:46:11 i Dagbok,

Börjar med att förtydliga att jag INTE är gravid själv utan en fin vän har bett mig om lite tips :) Att vara gravid är helt magiskt men det är mycket råd åt alla håll och kanter så lyssna till din egen magkäsla både första tiden med bäbis och då du är gravid.
 
Efter att ha jobbat mycket med ekologiskt och naturliga produkter så tänkte jag som sagt dela med mig lite av det jag lärt mig :)
 
Huden är kroppens största organ och den absorberar ca. 60% av det vi smörjer den med, det är så t.ex. nikotinplåster funkar.
 
Exempel på sånt man inte rekommenderar att gravida i Danmark använder är parabener som är ett konserveringsämne som finns i så gott som all tvål och liknande vilket är hormonstörande och kan leda till att speciellt killar kan födas utan urinrör!
 
Ett annat ämne man ska vara försiktig med är Natriumlaurylsulfat (Sodium Lauryl Sulfate, förkortas ofta SLS). Danska miljöstyrelsen har kommit fram till att “möjlighet att det skadar fostret under graviditet”. Ämnet finns ofta i tandkräm och shampoo så skölj ur dessa mycket noga.
 
Använd absolut inte mjällshampoo då det innehåller ett ämne som förr var vanligt i båtfärg och är väldigt giftigt.
 
Det finns såklart massor av fler ämnen och köp boken badskumt om du vill veta mer.
 
Jag var också försiktig med solkräm och deodoranter som innehöll aluminium.
 
Tips på produkter som inte innehåller farligheter som jag använde:
 
Doftar underbart, jag slapp bristningar och är så ren att du kan äta den om du vill. Essential care är ett fantastiskt märke tycker jag, renare går inte att hitta!
Det här shampoot löddrar bra men som alla ekoshampoon så gör de håret ganska fylligt och lite strävt. Jag använde min vanliga hårinpackning men inte mot hårbotten då jag var gravid!
Jag använde mineralfoundation då jag var gravid eftersom det inte absorberas lika lätt men har även provat den här som är en färgad dagkräm, perfekt om man vill ha ett naturligt resultat!
Den bästa aluminiumfria deon jag provat! Doftar jättefräscht.
Gerd är ett till helt magiskt märke där allt jag provat vart kanonbra, speciellt babyoljan och blåbär/vanilj oljan. Helt naturliga och alldeles alldeles underbara.
 
 
 
Bästa böckerna enligt mig (och jag läste massor) är dessa två där "föda utan rädsla" verkligen hjälpte mig och boken "gravid" gick att kolla upp det mesta i både under graviditeten och första tiden med bäbis.
 
 
Om du behöver äta något kosttillskott är Thorne överlägsna, dyrare men så mycket bättre!
 
Bästa amningsbharna enligt mig kommer från hotmilk och är mycket finare än de flesta andra märken. Amningslinnen var ett annat måste för mig!
 
Tycker också att Mom2mom har mycket fint. Hittade ett par jättefina jeans som jag får kolla upp märket på också...
 
Ett sista råd då bäbisen tittat ut är att titta vad ni får för D-droppar på BVC. Använd inte dem med konserveringsmedel som ev. kan vara cancerframkallande så det känns onödigt att chansa! Det ska stå utan BHA på förpackningen.
 
Nu kanske det här inlägget kan verka lite skrämmande och det allra viktigaste är nog att njuta av att vara gravid. Jag har aldrig känt mig så vacker som när jag var gravid och njöt verkligen varje dag, varje minut. Ett mirakel att det funkar som det gör! Kroppen är verkligen fantastisk.
 
 
 
Ett sista tips är att dricka en smoothie varje dag så håller du järnvärdet uppe och oftast går det att dricka även då du är som mest illamående :)
 
2 msk naturellt cashewsmör (eller annat nötsmör som du gillar). Monki är ett märke som har massor av olika smarriga nötsmör. Massor av nyttiga mineraler och fetter i nötter!
 
1/2 msk kokosfett (med eller utan smak).
 
2 rejäla nävar bladgrönt som basilika, bladspenat eller grönkål (smakar inget men innehåller massor av järn!)
 
Frukt eller bär efter din egen smak. Jag brukar variera mellan hallon, mango, ananas, avokado och blåbär.
 
Saften från en lime eller en halv citron.
 
2-4 dl vätska beroende på hur tjock du gillar den :) Kokosvatten är gott och nyttigt men dyrt så för det mesta brukar jag använda mig av vanligt vatten. Juice eller yoghurt funkar också!
 
Du måste ha en ganska stark mixer om du ska kunna använda grönkål!
 
Prova också att smaksätta med mynta, vaniljpulver eller lite limecest! Mums.
 
 
Smoothie är verkligen en jättebra, mättande och supernyttig lunch. Den går dessutom att variera i all oändlighet och jag hade jättebra järnvärde under min graviditet så får du i dig massor av nyttigheter. 
 
 
 
Rekommenderas även för dig som inte är gravid såklart! ;)
 
Världens längsta inlägg men förhoppningsvis hjälper det någon!
 
Kramar
 
 
 
 
 
 

Äggknäckning

Publicerad 2012-10-09 17:48:35 i Dagbok,

Sedan Lion föddes har det blivit en hel del bakning och matlagning på köksgolvet. Bäst är att knäcka ägg!
 
 
Extra mycket kärlek i den Carabonaran!

Strålande höstdag och massage

Publicerad 2012-10-09 14:06:33 i Dagbok,

Mmm dagen inleddes med en lång och härlig sovmorgon då grabbarna var ute och lekte, tack snälla älskling! Det var verkligen välbehövligt eftersom jag har så rackarns svårt att somna på kvällarna.
 
Det är dessutom underbart höstväder även idag så då stora älsklingen for till jobbet åkte jag och Lion till naturreservatet och lekte i lekparken ända till lillhjärtat blev trött och halvt somnade på min axel.
 
 
 
Igår kväll passade vi på att plocka fram massagebänken och gissa vem som tyckte det var skönt?
 
 
Hoppas ni har en strålande dag!
 
Kram

Tröttast

Publicerad 2012-10-08 13:59:03 i Dagbok,

Idag går ögonen nästan kors, vilken tur jag har som inte jobbar som hjärnkirurg en dag som denna :) En nybakad croissant och kaffe så känns det garanterat bättre sedan! Att Daniel har en paus mitt på dagen och kan hoppa studsmatta med lilleman passar också bra.
 
Blir förvånad varje dag över hur mycket Lion kan, känns som utvecklingen sker i en rasande takt för tillfället. Nya ord varje dag och han visar så otroligt mycket kärlek, varje morgon väcker han mig genom att klappa försiktigt på kinden och le världens härligaste leende. Bättre än så kan inte en dag starta!
 

Några bilder från vår härliga dag i djurparken igår.
 
Så en fiiin bild på skrutten!
 
 
Nu ska vi se ett avsnitt av masterchef, bippie!
 
 

Vinterjackor

Publicerad 2012-10-07 21:07:17 i Dagbok,

Oj vilken underbar hösthelg vi haft! Djurparken, mycket gott att äta, sol och härlig familjetid.
 
Jag sitter och spanar på vinterjacka men har lite svårt att bestämma mig. Klart är iaf att jag behöver något mycket varmare än det jag har här vid kusten. Ni kanske kan hjälpa mig, har ni något tips? Den måste vara varm varm varm, ingen finkappa alltså!
 
Just nu lutar det åt en Fjällräven Nuuk parka.
 
Den har ju den stora fördelen att den finns i XXS men är inte jätteskön om man drar upp dragkedjan hela vägen.
 
Har också tittat på Didrikssons jackor men dom är ganska stora så 34 är i största laget.. Kanske inte gör något?
 
 
Får fundera ett tag till, känns inte akut men stolekarna brukar kunna ta slut ganska fort!
 
Häromdagen så hittade jag ett par skor jag spanat på i mer än ett år till 80% rea men i en för liten storlek även om det funkade. Jag fick verkligen övertala mig själv att det inte är helt vettigt att köpa för små skor... Jag var så bitter hela kvällen efteråt!
 
Visst är dom fina?
 
 
 
Avsutar med en grattishälsning till bästa vännen för igår fyllde bästa Jenny jämt, hipp hipp hurra för henne!
 
En bild från vår underbara helg i Halmstad, vilken mysig stad och fantastisk helg vi hade. Längtar till nästa gång vi ses!
 
Nu blir det fortsatt soffmys med mina älsklingar.
 
Kram
 
 

Tusen tankar

Publicerad 2012-10-06 18:55:06 i Dagbok,

Har lite problem med bloggandet just nu.. Är lite svårt att skriva när det är mycket jag inte kan eller vill dela med mig av här :/
 
Idag hade jag bestämt mig för att göra Wallenbergare med hemgjort mos, skirat smör, rårörda lingon och hela kittet. Meeeen eländiga Norge har så bedrövligt utbud i sina matbutiker, efter att besökt fyra (!) butiker med stora köttdiskar utan att hitta kalvfärs så gav jag upp. Det fick bli quesedillas istället för vid det här laget var jag så hungrig att jag inte orkade med några kulinariska storheter idag.
 
Idag har vi haft en helt perfekt höstdag här i Arendal, solen har strålat och så gott som vindstilla har det varit. Lekte länge på klipporna vid havet och tankade energi och D-vitamin.
 
Imorgon planeras det för en dag i djurparken men nu blir det soffmys med min älskade familj!

Det regnar och regnar

Publicerad 2012-10-04 12:13:54 i Dagbok,

Igår kväll lekte jag och Lion av oss riktigt ordentligt på leklandet, underbart att se honom så lycklig men mitt mammahjärta värker lite efter vänner till honom. Är så bortskämda med både öppna förskolan, mycket lekparker och världens bästa mammagrupp i Stenhamra så nu känns det väldigt tomt när hösten och vardagen kryper sig på.
 
Så här härligt regnar det utanför fönstret hos oss:
 
 
 
 
Varje kväll tänder vi en brasa i öppna spisen, vilken lyx det är att ha en sådan som man ser från soffan!
 
 
Har inga direkta planer för dagen än så länge.. Daniel jobbar bara någon timme så kanske ska jag susa ned till affären och köpa jäst så det blir några bullar på kanelbullens dag?
 
Kram!

Vi hamrar och spikar

Publicerad 2012-10-03 14:40:58 i Dagbok,

 
Idag vräker regnet ned utanför och vinden viner runt hörnen. En ruskig höstdag med andra ord!
 
Jag tycker faktiskt jättemycket om hösten så skruttvädret gör mig ingenting. Jag och min älskade lillskrutt myser i soffan, bygger pussel och kokar lite mat i köket. Idag blir det favoriten: srilankesiskt!
 
Nä nu ska jag njuta av en kaffe och ett avsnitt masterchef australia medan lillen sover middag.
 
Kram kram

Idominsalva i mängder

Publicerad 2012-10-02 20:41:14 i Dagbok,

Min son tycker väldigt mycket om salvor och krämer. Jag vet inte riktigt om det är den här mängden tillverkaren har tänkt sig att ska användas?
 
 
Len och go blev han iallafall ;)

Kanelbullensdag

Publicerad 2012-10-02 18:22:00 i Bullar, Mat och bak,

 
Säkert ingen av er som missat att det är kanelbullensdag på torsdag va? :P Det är det iallafall och eftersom jag fått mycket positiv respons på mitt recept så tycker jag verkligen att ni ska baka det!
 
Det finns faktiskt inte mycket som slår en nybakad bulle :)
 
Här kommer receptet igen för er som vill prova:
 
1msk svarta kardemummakärnor
3dl mjölk 3 %
50g färsk jäst
1.5dl strösocker
0.5 tsk salt
150g mjukt smör (skippa saltet om du använder extra saltat smör)
1st ägg
11-12 dl vetemjöl (special eller vanlig)

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med den ljumma mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Det bästa är att använda rumstempererat smör i tärningar i vetedegen, det brukar rekomenderas i maskin men funkar jättebra med elvisp med degkrokar också.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg antingen i maskin eller med elvisp/degkrokar (tar ca 10 min).

4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek i ca en timme

5. Passa på att blanda fyllningen medan degen jäser


250g smör

4msk ljus sirap

1 msk (drygt) stötta kardemummakärnor

1 dl ljust muscovadosocker

cesten från en halv ekologisk citron (det gula skalet från citronen)

1/2 tsk vaniljpulver (vaniljsocker funkar men dubbla mängden isf.)


6.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (Lite varmare om ni saknar varmluftsugn)

7. När degen jäst klart, Kavla ut degen i en rektangel, ca 1cm tjock eller lite tunnare. Bred på smörkrämen.


8 Vik ihop degen dubbel och skär cm tjocka remson som du tvinnar och snurrar runt toppen av ett finger.


9 Ned i en bullform eller muffinsform beroende på hur stora bullar du vill ha. (OBS utan formarna rinner den
goda fyllningen ut så de är ett måste)

10 Låt bullarna jäsa minst en timme i formarna eller tills de blivit dubbelt så stora, gör du blåbärsbullar så kan det behövas ännu längre innan bullarna blivit dubbelt så stora.

11. Grädda i 10 min för stora bullar ca 5 min för små.


12. När bullarna svalnat så pensla dem med ljus sirap blandat med lite vatten och doppa dem i strösocker

MUMS!

 
 

Minipajer

Publicerad 2012-10-02 14:02:34 i Dagbok,

Mycket exprimenterande i köket blev det i söndags då jag slog till och lagade trerätters, endast minipajerna hamnade på foto men det kändes väldigt lyxigt och skoj att få flera timmar att leka i köket :)
 
Överst en chokladmördeg fylld med chokladganache och toppad med karamelliserade nötter, under en paj fylld med vitchoklad- och limekräm och halloncoulis.
 
Förutom dessa två godbitar blev det en lakritskolapaj som var absolut underbar, mums!
 
Recept får komma en annan dag :) Nu ska jag ut och byta av min älskade som leker ute med sonen för han behöver åka tillbaka till jobbet.
 
 
Hoppas ni får en underbar dag fina ni!
 
Kramar

Godaste sushin

Publicerad 2012-10-02 13:55:05 i Mat och bak,

I helgen var vi en sväng på djurparken och efter det en sväng till Kristiansand. Spanade på levande humrar i hundratals och hittade lite nya affärer.
 
På vägen hem köpte vi med oss sushi från ett ställe jag velat prova ända sedan första gången vi var i Kristiansand och jag blev inte besviken! Den godaste sushin vi ätit var vi eniga om, Lion åt som en tok han med :)
 
 
Det var verkligen heeelt magiskt så nu vet ni andra sushigalningar vart vi ska äta när ni kommer hit :D
 
 

Så glad jag blir :)

Publicerad 2012-10-02 00:47:00 i Dagbok,

 
När jag tittar in här och ser att så många är in och tittar varje dag!
 
Tänkte jag skulle titta in en sväng och säga hej och uppdatera lite om läget här hemma.
 
Jag har just nu pausat skolan i en femveckorskurs och passar på att ta lite föräldraledigt, dels för att jag är osäker på om jag verkligen vill lägga fyra år på en utbildning där man tjänar så bedrövligt när man är klar men också för att det inte riktigt gick att få ihop det med sverigeresorna som krävdes för att genomföra kursen.
 
Tycker det känns både mysigt och lite ensamt att vara tillbaka i Norge, önskar verkligen att Edsbyn och Stockholm låg mycket mycket närmre (20 min vore lagom). Vi tänder brasan och massor av ljus varje kväll, jag bakar och lagar mat som aldrig förr. Älskar matlagning på hösten! Utbudet i Norges mataffärer är tyvärr sämre än hemma men men en del lagat blir det ändå som sagt.
 
Lion säger flera nya ord om dagen nu och kissar ofta på pottan, stooora killen! Han älskar motorcyklar mer än någonsin men jag gör tappra försök att ha med honom i köket för att baka och laga mat. Knäcka ägg är en favorit och han är löjligt duktig på att knäcka ägg utan att skalbitar följer med och han kan dessutom separera gulan från vitan, det är mammas kille det! Att ramla är en annan favorit (helst ska man kasta iväg motorcykeln samtidigt). Att gömma sig, bli skrämd och jaga pappa och ropa Buuuu är också kul :D
 
Dessa bilder är tagna under vår underbara helg tillsammans med bästisarna i Halmstad.
 
Nya ord som ploppat upp de senaste två veckorna är:
Ost, sushi (som han älskade), Bmwn, tssss (kissa), nämen, hemma, hem, inne, ipp (klipp) osv. osv.
 
Hans favorit uttryck är fortfarande - Oj då! Och Aaaaa med sitt speciella uttal ;) Han är fortfarande uppe till mellan 23-01 på natten om han sover middag vilket han oftast gör men är extremt glad och go på kvällarna. Pussas och kramas gör han mer än någonsin och låtsasgråter lite ibland för att han tycker det är mysigt att bli tröstad.
 
Så roligt att se hur bra minne han har också, han pratar ofta om saker vi gjort genom en blandning av teckenspråk och ord. Han pratar dessutom mycket om Bitta och Onna trots att han inte träffat dem på länge.
 
Tänk att vår lilla stora kille fyller två år den här månaden!? Känns som vi alltid haft honom samtidigt som han nyss var liten..
 
Daniel jobbar och sliter den stackarn men vi njuter så mycket vi kan då han är ledig! Var tufft att vara ifrån varandra så länge som det blev senast så det känns extra skönt och mysigt att vara tillsammans i familjen igen.
 
Får se om jag tar upp bloggandet igen nu?
 
Kramar och godnatt från ett höstigt Arendal
 
 

Om

Min profilbild

Madelene Jonsäll

Jag är en 26årig mamma som ursprungligen kommer från de djupa skogarna i hälsningland. Kärleken och livet har sedan lett mig till Stockholm och nu bor vi i en härlig kuststad i Norge. Jag läser just nu till lågstadielärare på distans och siktar sedan på att läsa vidare till speciallärare eller talpedagog. Förutom att umgås med min underbara familj och våra fina vänner så älskar jag att laga mat och baka. När tiden finns så plöjer jag gärna böcker eller pysslar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela