madelenejonsall

Välkomna hit! Jag som skriver heter Madelene och är 28 år. Snart är det dags för mig att bli fru Rafner <3 Här bloggas det om livet som mamma till världens finaste Lion, att bli mamma är det bästa som hänt mig! Det kommer också skrivas om en hel del matlagning och bakning eftersom det görs så fort jag får tid. Jag kommer dela med mig av våra dagar och ljuspunkterna i mitt liv. Trevlig läsning!

Kanelbullensdag

Publicerad 2012-10-02 18:22:00 i Bullar, Mat och bak,

 
Säkert ingen av er som missat att det är kanelbullensdag på torsdag va? :P Det är det iallafall och eftersom jag fått mycket positiv respons på mitt recept så tycker jag verkligen att ni ska baka det!
 
Det finns faktiskt inte mycket som slår en nybakad bulle :)
 
Här kommer receptet igen för er som vill prova:
 
1msk svarta kardemummakärnor
3dl mjölk 3 %
50g färsk jäst
1.5dl strösocker
0.5 tsk salt
150g mjukt smör (skippa saltet om du använder extra saltat smör)
1st ägg
11-12 dl vetemjöl (special eller vanlig)

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med den ljumma mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Det bästa är att använda rumstempererat smör i tärningar i vetedegen, det brukar rekomenderas i maskin men funkar jättebra med elvisp med degkrokar också.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg antingen i maskin eller med elvisp/degkrokar (tar ca 10 min).

4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek i ca en timme

5. Passa på att blanda fyllningen medan degen jäser


250g smör

4msk ljus sirap

1 msk (drygt) stötta kardemummakärnor

1 dl ljust muscovadosocker

cesten från en halv ekologisk citron (det gula skalet från citronen)

1/2 tsk vaniljpulver (vaniljsocker funkar men dubbla mängden isf.)


6.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (Lite varmare om ni saknar varmluftsugn)

7. När degen jäst klart, Kavla ut degen i en rektangel, ca 1cm tjock eller lite tunnare. Bred på smörkrämen.


8 Vik ihop degen dubbel och skär cm tjocka remson som du tvinnar och snurrar runt toppen av ett finger.


9 Ned i en bullform eller muffinsform beroende på hur stora bullar du vill ha. (OBS utan formarna rinner den
goda fyllningen ut så de är ett måste)

10 Låt bullarna jäsa minst en timme i formarna eller tills de blivit dubbelt så stora, gör du blåbärsbullar så kan det behövas ännu längre innan bullarna blivit dubbelt så stora.

11. Grädda i 10 min för stora bullar ca 5 min för små.


12. När bullarna svalnat så pensla dem med ljus sirap blandat med lite vatten och doppa dem i strösocker

MUMS!

 
 

Kommentarer

Postat av: Kicki

Publicerad 2012-10-07 20:38:37

Fantastiskt goda bullar, fick smaka hos mor din i helgen! Blir riktigt inspirerad av dina härliga foton här i bloggen. Hälsn Kicki (Mias kusin)

Svar: Åh tack snälla Kicki!
Så roligt att du gillar dem, måste fixa en bättre kamera bara :)

Så glad att du kunde hälsa på mamma i helgen, vet att det betyder mycket för henne och för mig att veta att hon slipper vara själv!

Du måste ta och komma hit tillsammans med mamma också, Norge är så vackert!

Kram från Madde
Madelene Jonsäll

Postat av: Kicki

Publicerad 2012-10-07 22:10:52

Jag blev bjuden till Edsbyn till julen så jag ser fram emot att träffa er alla då! Kram

Svar: Mamma sa det, jättetrevligt! Kram
Madelene Jonsäll

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madelene Jonsäll

Jag är en 26årig mamma som ursprungligen kommer från de djupa skogarna i hälsningland. Kärleken och livet har sedan lett mig till Stockholm och nu bor vi i en härlig kuststad i Norge. Jag läser just nu till lågstadielärare på distans och siktar sedan på att läsa vidare till speciallärare eller talpedagog. Förutom att umgås med min underbara familj och våra fina vänner så älskar jag att laga mat och baka. När tiden finns så plöjer jag gärna böcker eller pysslar.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela