Kanelbullensdag

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med den ljumma mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Det bästa är att använda rumstempererat smör i tärningar i vetedegen, det brukar rekomenderas i maskin men funkar jättebra med elvisp med degkrokar också.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg antingen i maskin eller med elvisp/degkrokar (tar ca 10 min).
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek i ca en timme
5. Passa på att blanda fyllningen medan degen jäser
250g smör
4msk ljus sirap
1 msk (drygt) stötta kardemummakärnor
1 dl ljust muscovadosocker
cesten från en halv ekologisk citron (det gula skalet från citronen)
1/2 tsk vaniljpulver (vaniljsocker funkar men dubbla mängden isf.)
6. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (Lite varmare om ni saknar varmluftsugn)
7. När degen jäst klart, Kavla ut degen i en rektangel, ca 1cm tjock eller lite tunnare. Bred på smörkrämen.
8 Vik ihop degen dubbel och skär cm tjocka remson som du tvinnar och snurrar runt toppen av ett finger.
9 Ned i en bullform eller muffinsform beroende på hur stora bullar du vill ha. (OBS utan formarna rinner den goda fyllningen ut så de är ett måste)
10 Låt bullarna jäsa minst en timme i formarna eller tills de blivit dubbelt så stora, gör du blåbärsbullar så kan det behövas ännu längre innan bullarna blivit dubbelt så stora.
11. Grädda i 10 min för stora bullar ca 5 min för små.
12. När bullarna svalnat så pensla dem med ljus sirap blandat med lite vatten och doppa dem i strösocker
MUMS!

