madelenejonsall

Välkomna hit! Jag som skriver heter Madelene och är 28 år. Snart är det dags för mig att bli fru Rafner <3 Här bloggas det om livet som mamma till världens finaste Lion, att bli mamma är det bästa som hänt mig! Det kommer också skrivas om en hel del matlagning och bakning eftersom det görs så fort jag får tid. Jag kommer dela med mig av våra dagar och ljuspunkterna i mitt liv. Trevlig läsning!

Saffransbullar med marsipan och apelsin

Publicerad 2012-11-25 16:37:00 i Bullar, Mat och bak,

Till 48 små bullar eller 24 stora.
 
3dl mjölk 3 %
1g saffran
50g färsk jäst
1.5dl strösocker
0.5 tsk salt
150g mjukt smör (skippa saltet om du använder extra saltat smör)
1st ägg
11-12 dl vetemjöl (special eller vanlig)
 
1. Blanda saffran med med mjölken och värm tills den är ljummen, 37 grader (använd gärna termometer).

2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med den ljumma mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Det bästa är att använda rumstempererat smör i tärningar i vetedegen, det brukar rekomenderas i maskin men funkar jättebra med elvisp med degkrokar också.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg antingen i maskin eller med elvisp/degkrokar (tar ca 10 min).

4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek i ca en timme

5. Passa på att blanda fyllningen medan degen jäser


200g rumsvarmt smör

4msk ljus sirap

150 - 200g riven marsipan (eller mandelmassa)

1 dl ljust muscovadosocker

1/2 tsk vaniljpulver (vaniljsocker funkar men dubbla mängden isf.)

ev. cesten från en halv ekologisk apelsin


6.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (Lite varmare om ni saknar varmluftsugn)

7. När degen jäst klart, Kavla ut degen i en rektangel, ca 1cm tjock eller lite tunnare. Bred på smörkrämen.

8 Vik ihop degen dubbel och skär cm tjocka remson som du tvinnar och snurrar runt toppen av ett finger.


9 Ned i en bullform eller muffinsform beroende på hur stora bullar du vill ha. (OBS utan formarna rinner den
goda fyllningen ut så de är ett måste). Dekorera gärna med flagad mandel på toppen.

10 Låt bullarna jäsa ca en timme i formarna eller tills de blivit dubbelt så stora.

11. Grädda i 10 min för stora bullar ca 5-6 min för små.

 

Lika saftiga och goda även då de varit frysta. Jag tror jag skippar apelsincestet nästa gång även om saffran och apelsin är en grymt god kombination och det är roligt att göra något lite annorlunda ibland!


Hoppas det smakar som mormor säger ;)

 

Kommentarer

Postat av: Helena från Östersund

Publicerad 2012-11-25 20:50:19

Ser fantastiskt gott ut! Måste prova så fort jag får chansen. Tack för inspirationen!

Svar: Tack gulliga du! Hoppas du mår bra och bor på hotell i Sthlm en vecka till ;) Kramar
Madelene Jonsäll

Postat av: Kicki

Publicerad 2012-11-26 11:48:50

Åh, vad smarrigt! Vad duktig och påhittig du är med mat och bakning. Djupt imponerad!

Svar: Tack snälla du va glad jag blir :) Ses till jul!
Madelene Jonsäll

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madelene Jonsäll

Jag är en 26årig mamma som ursprungligen kommer från de djupa skogarna i hälsningland. Kärleken och livet har sedan lett mig till Stockholm och nu bor vi i en härlig kuststad i Norge. Jag läser just nu till lågstadielärare på distans och siktar sedan på att läsa vidare till speciallärare eller talpedagog. Förutom att umgås med min underbara familj och våra fina vänner så älskar jag att laga mat och baka. När tiden finns så plöjer jag gärna böcker eller pysslar.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela