Bullrecept och mammalyx
Det passar verkligen mig så bra att plugga på distans, kan disponera min tid själv (förutom seminarier) och vara med mina kärlekar så mycket det bara går. Efter gruppräkningen idag känns det dessutom mycket bättre inför tentan nästa vecka!
Vår hyresvärd är verkligen guld, igårkväll pajjade diskmaskinen och nu står det en helt ny electrolux i hallen som monteras ikväll! Fantastiskt :) Är lite orolig för att det bara vara en skruv som lossnat eller så.. Jag och Daniel är inte jättetekninska när det kommer till elektronik!
mmm, ni bara måste baka kardemumma citron bullarna jag gjorde, godaste jag bakat någonsin tror jag?
1msk svarta kardemummakärnor
3dl mjölk 3 %
50g färsk jäst
1.5dl strösocker
0.5 tsk salt
150g mjukt smör (skippa saltet om du använder extra saltat smör)
1st ägg
11-12 dl vetemjöl (special eller vanlig)
1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med den ljumma mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Det bästa är att använda rumstempererat smör i tärningar i vetedegen, det brukar rekomenderas i maskin men funkar jättebra med elvisp med degkrokar också.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg antingen i maskin eller med elvisp/degkrokar (tar ca 10 min).
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek i ca en timme
5. Passa på att blanda fyllningen medan degen jäser
250g smör
4msk ljus sirap
1 msk (drygt) stötta kardemummakärnor
1 dl ljust muscovadosocker
cesten från en halv ekologisk citron (det gula skalet från citronen)
1/2 tsk vaniljpulver (vaniljsocker funkar men dubbla mängden isf.)
6. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (Lite varmare om ni saknar varmluftsugn)
7. När degen jäst klart, Kavla ut degen i en rektangel, ca 1cm tjock eller lite tunnare. Bred på smörkrämen.
8 Vik ihop degen dubbel och skär cm tjocka remson som du tvinnar och snurrar runt toppen av ett finger.
9 Ned i en bullform eller muffinsform beroende på hur stora bullar du vill ha. (OBS utan formarna rinner den goda fyllningen ut så de är ett måste)
10 Låt bullarna jäsa minst en timme i formarna eller tills de blivit dubbelt så stora, gör du blåbärsbullar så kan det behövas ännu längre innan bullarna blivit dubbelt så stora.
11. Grädda i 10 min för stora bullar ca 5 min för små.
17. När bullarna svalnat så pensla dem med ljus sirap blandat med lite vatten och doppa dem i strösocker
MUMS!
Ha en härlig dag allihopa! Jag ska ladda för att möta mamsen om någon timme men först ska jag plugga lite!