madelenejonsall

Välkomna hit! Jag som skriver heter Madelene och är 28 år. Snart är det dags för mig att bli fru Rafner <3 Här bloggas det om livet som mamma till världens finaste Lion, att bli mamma är det bästa som hänt mig! Det kommer också skrivas om en hel del matlagning och bakning eftersom det görs så fort jag får tid. Jag kommer dela med mig av våra dagar och ljuspunkterna i mitt liv. Trevlig läsning!

Munkar med vaniljkräm och sylt

Publicerad 2012-06-30 20:53:12 i Dagbok,

De här munkarna är nästan så goda att man gråter när man äter dem! Orginalreceptet kommer från Johan Sörberg men jag har ändrat lite och lagt till kardemumma. Receptet är dessutom i vikt vilket gör risken att misslyckas väldigt liten.
 
250g mjölk
50 g jäst
40 g socker
125g äggula (ca 6 st)
7 g salt
skalet från en halv liten ekologisk citron
75g mjukt smör
600g vetemjöl
1/2 msk nystött kardemumma
 
Rapsolja till fritering
Strösocker att doppa i
 
1. Värm mjölken till 37grader (kolla helst med termometer). Smula sedan ned jästen i mjölken
2. Blanda alla ingredienser och kör i hushållsmaskin eller elvisp med degkrokar i tio minuter
3. Låt jäsa under bakduk 30 min
4. Forma bollar i den storlek du önskar, de blir ungefär dubbelt så stora.
5. Låt jäsa 60 min
6. Fritera i 180grader (mät med termometer eller när en bit vitt bröd blir brun på en minut)
7. Lägg dem på papper och låt rinna av
8. Vänd i strösocker och fyll med sylt och vaniljkräm. (jag blandade hallon och blåbärssylt)
Recept på vaniljkräm se under bilderna.
 
 
Vaniljkräm (Lailas med vissa ändringar)
 
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
4 äggulor
0,75 dl maizena
0,75 dl strösocker
25g smör
 
1. Vispa äggulor, maizena och socker ljust och fluffigt
2. Koka upp mjölken tillsammans med en urskrapad vaniljstång. Plocka ur stänglarna och häll över mjölken i äggvispet samtidigt som du visapar.
3. Häll över blandningen tillbaka i kastrullen och vispa på ganska låg värme tills krämen tjocknar (den ska tjockna ordentligt). Häll snabbt över i en kall skål så det inte blir äggröra och fortsätt vispa en stund. Tillsätt smöret och vispa tills det smälter.
 
Vaniljkrämen får lätt skinn på sig så plasta antingen över ytan eller förvara krämen i en spritspåse tills du ska fylla munkarna.
 
När du ska fylla så är det bra att använda en spritspåse med rund tyll, stick håll under eller i sidan och fyll med sylt och sedan vaniljkräm. Ät och njut!
 
Lycka till!
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Frida

Publicerad 2012-06-30 21:36:53

Hejsan! Måste bara säga igen att din blogg är underbar att läsa, blir lycklig!!! När vi har slutat renovera ska jag laga alla dina recept! Men något jag saknar är ett recept på dina rätter från (nu ska här skrivas namnet på något jag inte kan stava till... sicilieanskt kanske???) du bloggade en del om dessa för ett tag sedan men fick ju inget recept ;) Och så undrar jag vad ni har för vagn? Vi letade efter en som Arvid kunde åka bakåt i så att vi hade ögonkontakt men hittade aldrig någon... Kram på dig!

Svar: Åh tack snälla Frida! Ska absolut lägga ut recept på srilankesiskt, enda anledningen att jag inte gjort det är att jag måste ragga reda på ett recept på den speciella kryddblandningen som är i men det kommer :) Vi använder fortfarande vår teutonia som har vändbart handtag men tyvärr börjar han ju bli för lång för den! Vet att det finns en smidigare variant som de kan åka bakåt i... Tittar in på din blogg varje dag jag med, längtar efter fler bilder på huset och Arvid såklart! Kramar till er
Madelene Jonsäll

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madelene Jonsäll

Jag är en 26årig mamma som ursprungligen kommer från de djupa skogarna i hälsningland. Kärleken och livet har sedan lett mig till Stockholm och nu bor vi i en härlig kuststad i Norge. Jag läser just nu till lågstadielärare på distans och siktar sedan på att läsa vidare till speciallärare eller talpedagog. Förutom att umgås med min underbara familj och våra fina vänner så älskar jag att laga mat och baka. När tiden finns så plöjer jag gärna böcker eller pysslar.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela