Min bearnaisesås
I flera år har vi gjort egen bea när vi grillat till sommaren och nu har vi kommit fram till ett recept som är det perfekta enligt oss :) Mycket enklare än man tror!
2msk hackad lök, helst röd eller sharlottenlök
4msk vatten
3 msk vitvinsvinäger eller vinäger från estdragon om du har lyckan att ha en sån burk hemma
1 msk torkad dragon eller 2 msk färsk eller estdragon
Några varv med pepparkvarnen
Koka ned detta tills ca 3msk återstår.
Smält 200g smör undertiden och håll det varmt på spisen.
3 äggulor i en kastrull. Sila över vinägerblandningen och sätt på kastrullen på plattan med medelvärme, vispa hela tiden tills blandningen är skummig och lite tjockare. Ta av från plattan.
Häll i smöret först droppvis och vispa kraftigt hela tiden (elvisp går utmärkt) tills allt är i förutom den vita bottensatsen. Är såsen väldigt rinnig så sätt på kastrullen på plattan igen och vispa tills den tjocknat, den tjocknar ganska mycket när den svalnar också!
Smaksätt med flingsalt, ev mer peppar och finhackad färsk persilja och/eller dragon. Mmm!


2msk hackad lök, helst röd eller sharlottenlök
4msk vatten
3 msk vitvinsvinäger eller vinäger från estdragon om du har lyckan att ha en sån burk hemma
1 msk torkad dragon eller 2 msk färsk eller estdragon
Några varv med pepparkvarnen
Koka ned detta tills ca 3msk återstår.
Smält 200g smör undertiden och håll det varmt på spisen.
3 äggulor i en kastrull. Sila över vinägerblandningen och sätt på kastrullen på plattan med medelvärme, vispa hela tiden tills blandningen är skummig och lite tjockare. Ta av från plattan.
Häll i smöret först droppvis och vispa kraftigt hela tiden (elvisp går utmärkt) tills allt är i förutom den vita bottensatsen. Är såsen väldigt rinnig så sätt på kastrullen på plattan igen och vispa tills den tjocknat, den tjocknar ganska mycket när den svalnar också!
Smaksätt med flingsalt, ev mer peppar och finhackad färsk persilja och/eller dragon. Mmm!

