Fredagsfrossa!
Som rubriken säger har vi haft en härlig middag här på sniskan. Havskräftor, räkor, majonäs och bröd.
Majonäs är busenkelt att göra och under alla år jag gjort det har den bara skurit sig en enda gång så våga prova det.
Så här gör jag majonäs, jag mäter inte men skriver på ett ungefär.
en äggula
1/2 msk vitvinsvinäger eller 1 1/2tsk dijonsenap
1/2msk färskpressad citron
en rejäl nypa flingsalt
några varv med peppar kvarnen
Vispa ihop dessa ingredienser. Tillsätt sedan natural rapsolja i en fin stråle samtidigt som du vispar hela tiden, fortsätt till du uppnått önskad konsistens. Ha skålen på en blöt handduk när du vispar så far skålen inte omkring. Använd rena redskap i glas eller metall (inte plast) så har du snart en god majonäs!
När vi ska äta den med skaldjur blandar jag majonäsen med ca 1dl gräddfil eller creme fraiche och lite finhackad dill.



Lyxade till det med havskräftor gratinerade med ett smör smaksatt med chili, persilja, vitlök

Av skalen kokade jag en smarrig fond tillsammans med tomatpuré och lite rotfrukter och grönsaker som jag hade i kylen. på med en flaska vitt vin och lika mycket vatten så kan du frysa in en kanongod fond att göra soppa, gryta eller risotto på senare. Dagens tips!