Min smulpaj
Något som ofta är väldigt uppskattat och enkelt att göra är smulpaj.
Så här gör jag:
Ugn 175* varmluft eller lite varmare i vanlig ugn
I formen:
Hallon/blåbär/jordgubbar eller björnbär.
Socker (mellan 1/2 och 1 dl socker beroende på hur sura bär du har)
2 msk maizena eller potatismjöl
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl rårörsocker + några matskedar att strö över innan den åker in i ugnen
1 tsk vaniljpulver
ca 100g kallt smör i tärningar
Smaksätt med nystött kardemumma och citroncest eller kanel beroende på paj och vad du gillar.
1. Blanda alla torra ingredienserna.
2. Tillsätt smöret i tärningar och arbeta samman till en smulig deg, ta mer smör och du inte får ihop bra klumpar. Glöm inte att smaka om du behöver mer socker eller kryddor.
3. Fördela smulorna över bären och avsluta med att strö över lite extra råsocker som både ser vackert ut och ger lite extra chrunch.
4. Grädda ca 30 min eller tills smulorna fått färg och du ser att bären bubblar på kanterna.

Jag gör alltid råkräm till mina pajer, sååå mycket godare än köpt vaniljsås och väldigt enkelt.
Du behöver:
1 äggula
2-3 msk florsocker
1/2 tsk vaniljpulver eller fröna från en vaniljstång
2 dl grädde
1. Vispa äggulan tillsammans med florsocker och vanilj.
2. Vispa grädden ganska löst och blanda med äggblandningen.
3. Smaka av och tillsätt mer socker om du vill.
Hoppas receptet kommer till glädje för någon!